A tegnapi nap folyamán, olyan hírre lettem figyelmes, mely számtalan WordPress-t futtatható weboldal és blog tulajdonos lelkén (még ha egy kicsit is), de nyugtat. A Magyar bíróságok korábban a weboldal tulajdonosát / üzemeltetőjét tették felelőssé azok felületén megjelenő tartalmakért, így a hozzászólásokért is. Így egy sértő hozzászólás egyből jogi lépéssel járhatott. Az egyik nagy hazai hírportál viszont jogi útra vitte a dolgot. Az eredményt még februárban mondták ki, de tegnap emelkedett jogerőre, így tegnaptól kicsit új világ van.

Miről is van szó?

Ha van egy weboldalunk, blogunk és egy bejegyzésben írunk egy szolgáltatóról, majd a hozzászólásban a látogatók elkezdik ezt a szolgáltatót szidni, negatív és sértő hozzászólások formájában, akkor a szolgáltató jogi útra terelhette egyből az ügyet a weboldal, blog ellen.

Miként néz ez ma ki?

Ha a szolgáltató ezen tartalmakat felfedezni (mint fentebb írtam) akkor nem viheti egyből jogi útra, perre, hanem először a tulajdonost értesítenie kell, hogy pontosan mely tartalmakkal van kifogása.

Ez miért jobb mint eddig?

Röviden és tömören: Nem kell félnie a weboldal tulajdonosának, hiszen először figyelmeztetni, tájékoztatni kell Őt a sérelmezett tartalomról, jogi útra pedig akkor vihető, ha nem reagál a tulajdonos a felkeresésre.

 

A döntés Strassburgban született mely, Európában példaértékű döntés és a jövőbeli hasonló ügyeknek valószínűleg az alapját fogja képezni a mostani jogerőre lépett döntés. Ez egy igen fontos lépés azon weboldal, blog tulajdonosoknak, akik szabadon hagyják a látogatókat, hogy kifejezzék véleményük hozzászólás formájában. További részleteket az Index.hu cikkében olvashattok.

Azért azt azonban még megjegyezném itt, hogy a weblap tulajdonosa szabadon dönthet egy hozzászólás törléséről és látogató, felhasználó kitiltásáról, tehát nem érdemes vadul elkezdeni minden weblapon hozzászólni.