Semmi sem tart örökké: a világ (nagyon) sokáig vezető böngészőjének le kell mondania a trónjáról.

Még maga a Microsoft is kissé magára hagyta az Internet Explorert a Windows 10 megjelentetésével, így csak idő kérdése volt, hogy a böngésző elveszítse elsőségét.

A NetMarketShare áprilisi számai egyértelműen mutatják, hogy míg az Internet Explorer piaci részesedése csökken, addig a Google Chrome-é emelkedik. A két görbe találkozott is, majd sok év után először sikerült a Chrome-nak megelőznie az Internet Explorert. És ez még nem minden, a köztük lévő különbség ugyanis várhatóan csak növekedni fog az elkövetkező hónapokban.

image

Áprilisban a Chrome 41,71 százalékos piaci részesedést ért el, míg az Internet Exploreré 41,33 %-ra csökkent. Ez utóbbi tény nem meglepő, hiszen a Microsoft által annyira erőltetett Windows 10-ben már a Microsoft Edge lett az alapértelmezett böngésző, mondjuk egyelőre még nem szárnyal annyira, összességében a számítógépek 4,64%-án fut.

A Chrome ilyen nagy sikere annyiban meglepő, hogy neki (is) erős konkurenciái vannak, például a Firefox. Ez utóbbinak mégsem sikerült igazán előre törnie, jelenleg a PC-k 10,14 százalékán fut.

Google Chrome letöltése

Forrás: