hogyan-kapcsoljuk-ki-az-automatikus-frissitest-a-wordpressbenPár nappal ezelőtt jelent meg a WordPress legújabb, 3.7-es verziója, rengeteg új szolgáltatással, módosítással, javítással, és már itt is a 3.7.1-es javító verzió is.

A WordPress csapat a számtalan újdonságon túlmenően nagy hangsúlyt fektet a biztonság és a stabilitás javítása érdekében. A 3.7 verzió egyik kiemelkedő újdonsága a felhasználói beavatkozás nélküli, automatikus frissítés képessége; egy általános WordPress telepítés automatikusan frissíti magát, ha megjelenik egy biztonsági, vagy javító kiadás.

Az automatikus frissítés alapértelmezésben nincs bekapcsolva a fő verzióváltásokhoz, ami azt jelenti, hogy pl. a 3.7 automatikusan frissül, amikor megjelenik a 3.7.1-es verzió, de nem frissül, ha megjelenik a 3.8-as verzió.

Az olyan szolgáltatásoknál, mint például a WordPress.com, megszokhatták a felhasználók, hogy a rendszer üzemeltetői frissítik a szolgáltatásokat, vagyis nem kell törődniük azzal, hogy mi történik a háttérben.

Nagyon sokan vannak azonban (jó pár millióan), akik „saját magukat szolgálják ki” a WordPress telepítésével, formázásával, üzemeltetésével – saját gyermekükként puszilgatják a rendszert, azaz a legteljesebb mértékben a saját elképzeléseiket valósítják meg, a saját útjukat járják.

Valljuk be őszintén, hogy kisebbfajta sírógörcs törne ránk, ha az éjszakai munkánkat követően, a reggeli vizitálásnál azt látnánk, hogy a WordPress büszkén jelenti: automatikusan frissültem, és a honlapunkon azt látnánk, hogy az egész lelkes robotolásunknak sem híre, sem hamva, adott esetben csak zagyvaságokat látnánk. Talán még a monitorba is vágnánk első dühünkben a kávéfőzőt az éjszakai kávémaradékkal együtt… 🙂

Természetesen, van egyszerű megoldás az automatikus frissítés funkció kikapcsolására.

Illesszük be az alábbi kódsort a wp-config.php fájlba:

define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', false );

A kód hatására nem fog a rendszerünk automatikusan frissülni, ugyanakkor továbbra is megkapjuk az értesítést arról, ha történt frissülés – így eldönthetjük, hogy mikor és hogyan szeretnénk frissíteni a honlapunkat.

Reméljük, hogy ezzel a rövid kis leírással segíthetünk az egyébként remek szolgáltatás apró, nem kívánt mellékhatásait kiküszöbölnünk! Aki nem turkál a kódok között, annak tanácsoljuk, hogy hagyja bekapcsolva, hiszen mindig a legfrissebb verziója fog dolgozni, és ez biztonsági okokból is nagyon fontos.

Aki „kódtúrkász”, annak megfontolandó a kikapcsolás, ahogyan azt az előbb már ecseteltük.