A WordPress rendkívül részletgazdag, sokoldalú, sokcélú platform, ugyanakkor nem mindegyik beépített lehetőség használata jelent felhőtlen boldogságot mindenkinek. Egyik ilyen képessége a WordPress Revision, melynek az a tulajdonsága, hogy a munkavégzésünk közben a WordPress automatikusan elment egy állapotot, így egy-egy munkafolyamatban tetszőlegesen visszaállíthatjuk az előző helyzetet, vagy akár visszakanyarodhatunk másik, korábbi megoldáshoz, tetszőlegesen bármelyikhez, amelyet egyszer már megalkottunk.

WordPress: változások automatikus mentése

 

Sokan azért nem kedvelik ezt a lehetőséget, mert az adatbázis méretét megnöveli, vagy csak egyszerűen idegesíti, hogy a munkájának elmentése során a rendszer közli vele, hogy már van egy másik mentett állapot, nem szeretné-e inkább azt használni? 🙂

Az ember akkora tárhelyet nő ki pillanatokon belül, amekkora éppen rendelkezésére áll! – szoktuk mondani, ezért nem hátrányos, ha megismerkedünk annak lehetőségével, hogy miként lehet ezt a funkciót kikapcsolni, szabályozni, esetleg törölni a meglévő változatokat:

WP-Revision kikapcsolása:

1. Nyissuk meg kedvenc szövegszerkesztőnkkel (ne a Word-del!!) a wp-config.php fájlt szerkesztésre.

2. Illesszük a fájlba az alábbi kódsort:

define('WP_POST_REVISIONS', FALSE);

WP-Revision szabályozása:

1. Nyissuk meg kedvenc szövegszerkesztőnkkel (ne a Word-del!!) a wp-config.php fájlt szerkesztésre.

2. Illesszük a fájlba az alábbi kódsort:

define('WP_POST_REVISIONS', 2);

{A sor végi 2-es szám azt jelenti, hogy 2 automatikus másolat mentését engedélyezzük a rendszerünknek. Természetesen, a számot saját ízlésünknek és szokásainknak megfelelően, szabadon módosíthatjuk.}

WP-Revision eredményének törlése:

Törlés a MySql felületről egyszerűen végezhető el (pl. a phpMyAdmin segítségével), az alábbi utasítással:

DELETE FROM wp_posts WHERE post_type = "revision";

Mint minden műveletnél, fokozottan figyeljünk oda, hogy mit teszünk, mit hagyunk jóvá, mert nem csak újra kell építenünk azt, amit sk. elrontottunk, hanem még bosszankodhatunk is saját magunkon.

A WordPress Dokumentációjában – a Codex-ben – itt olvashatunk az automatikus mentések kezeléséről.