image

Új hivatkozás létrehozásához kattintsunk a képernyő tetején az Új hozzáadása gombra, vagy használjuk a Hivatkozások menü Új hozzáadása pontját, így megnyílik az Új hivatkozás hozzáadása képernyő. A Név mezőben adhatjuk meg a hivatkozás nevét. A Honlap címe mezőbe azt a címet írhatjuk be, ahova a hivatkozás mutat. Fontos, hogy ne

felejtsük le a http:// vagy a https:// előtagot, amennyiben külső hivatkozásról van szó! A Leírás mezőben megadhatjuk a hivatkozáshoz tartozó leírást. Ez akkor jelenik meg, amikor valaki egy hivatkozás fölé húzza az egeret.

image

A hivatkozások kategóriákba is rendezhetők. Ezeket a Kategóriák mezőben láthatjuk. Ugyanitt lehetőségünk van új kategória létrehozására is az Új hivatkozás-kategória létrehozása hivatkozásra kattintva.

image

A Cél mezőben megadhatjuk, hogy hol nyíljon meg az oldal a hivatkozásra kattintást követően. A lehetséges opciók:

z _blank: új ablak vagy fül

z _top: jelenlegi ablak vagy fül, keret nélkül

z _none: ugyanabban az ablakban vagy fülön

A hivatkozás kapcsolati minősége (XFN) segítségével megadhatjuk, hogy milyen kapcsolat fűz minket a hivatkozott oldal tulajdonosához. Az XFN az XHTML Friends Network, vagyis az XHTML baráti hálózat rövidítése. Az XFN segítségével személyes kapcsolatokat jelölhetünk a hivatkozásokban. Ez leginkább személyes blogoknál hasznos, hiszen így jelölni tudjuk például, ha egy barátunk, munkatársunk vagy családtagunk személyes oldalára hivatkozunk. Az XFN segítségével a keresőmotorok és más szolgáltatások meg tudják állapítani, hogy milyen kapcsolat köt minket egy másik személyhez. A lehetséges opciók:

z azonosság: Ezt használhatjuk a hozzánk tartozó weboldalak jelölésére. Használjuk a másik honlapom kapcsolót, ha a hivatkozott oldal is hozzánk tartozik.

z baráti: Itt jelölhetjük, ha a hivatkozott oldal tulajdonosa barátunk. A lehetséges opciók: is-

merős, barát, egyik sem.

z fizikai: Ha már találkoztunk személyesen az illetővel, akkor ezt a személyes jelölődoboz segítségével jelezhetjük.

z szakmai: Itt jelölhetjük, ha a hivatkozott oldal tulajdonosa munkatárs vagy kolléga

z földrajzi: Ennek segítségével jelölhetjük, ha az illetővel valamilyen földrajzi jellegű kapcsolatban állunk, például lakótárs vagy szomszéd.

z családi: A családi kapcsolatok jelölésére szolgál. Az illető lehet gyerek, rokon, szülő, testvér

vagy házastárs.

z romantikus: A romantikus jellegű kapcsolatok jelölésére szolgál. A lehetséges opciók: múzsa, szerelmem, dátum (a date, vagyis randizás félrefordítása) és szerető. Figyelem! Minden ellenkező reményünkkel ellentétben ez a funkció nem váltja valóra álmainkat, vagyis teljesen felesleges arra használni, hogy így hivatkozzunk kedvenc sztárunk weboldalára!

image

A Haladó mezőben még részletesebb információkat adhatunk meg a hivatkozáshoz. Itt lehetőségünk van, hogy egy hivatkozáshoz képet rendeljünk. Ennek elérési útvonalát a Kép címe mezőben adhatjuk meg. Érdemes egy kisméretű, mondjuk 16×16 pixeles képet választani. Az RSS cím mezőben egy, a hivatkozáshoz kapcsolódó RSS hírcsatornát adhatunk meg, és ha a sablonunk támogatja, akkor a legfrissebb hírek rögtön megjelennek a hivatkozás mellett. A hivatkozásokhoz belső használatra szánt Jegyzetek is fűzhetők. Ezt csak mi látjuk.

image

Az Értékelés a hivatkozás sorrendjének meghatározására használható a hivatkozás-kategórián belül.

image

image

Ha nem szeretnénk, hogy a hivatkozás megjelenjen az oldalunkon (például azért, mert a hivatkozott oldal még nem elérhető, vagy nem publikus), akkor engedélyezzük a Tartsuk ezt a hivatkozást titokban opciót. A változások rögzítéséhez kattintsunk a Hivatkozás hozzáadása gombra.

A Képernyő beállításai gombra kattintva lehetőségünk van arra, hogy a képernyőn megjelenő lehetőségeket igényeinknek megfelelően módosítsuk. Itt beállíthatjuk, hogy egy vagy két oszlopba rendezve szeretnénk látni az opciókat, valamint módosíthatjuk, hogy mely mezők legyenek láthatóak. A lehetséges opciók: Kategóriák, Cél, Hivatkozás kapcsolati minősége (XFN), Haladó.

image