Kell-e www vagy nem és miért?

Az internet elterjedésének elején nem volt ez kérdés, de ma már szólnak indokok mellette és ellene is, hogy honlapunk url címében szerepeljen-e a www. vagy sem. Egyfelől figyelembe kell venni a trendeket, de érdemes a célközönség tulajdonságait is belekalkulálni. Persze nem szabad a keresőrobotokat sem kihagyni a számításból, ha jó helyezést szeretnénk elérni a találati listákon. Ezen tényezőkről itt olvashat bővebben.

Átírányításról

Célszerű, ha kiválasztjuk a fenti szempontok alapján és az elhatározásunk mellett kitartunk és nem változtattatjuk a jövőben többet. Ennek talán legegyszerűbb módja, ha a WordPress-be épített megoldást alkalmazzuk. Ezt az alábbi módon tudjuk használni:

  1. Lépjünk be a WordPress admin felületére
  2. Gépeljük be az url címsorba az oldalunkcime.hu/wp-admin/options.php -t és enterrel hívjuk meg
  3. Keressük meg a ‘home’ és ‘site url’ nevű mezőket, majd adjuk meg a www (vagy nélküli) verzióját a domain-ünknek
  4. Mentsük a változtatásokat.

Lehetőségünk van továbbá a .htaccess fájlban is megszabni az átirányítást. Erről és +1 hasznos tanácsról, az eredeti bejegyzésben, itt olvashat és tudhat meg többet.

Miért ne változtassuk lehetőség szerint?

A keresőrobotok szeretik azt, ha egy bizonyos url címen elérnek egy tartalmat. A www-s vagy az anélküli verziók cserélgetése noha nem zavarja meg a keresőket, de csökkenthetik a domain (és ezáltal weblapunk) felé adott bizalmat, mely végső soron a helyezésünk ronthatja. Ezért is érdemes már az oldalunk indulása, megtervezése legelején ezt eldönteni.