Egy honlap manapság nagyon sok mindenre email küldést használ. Email kiküldésével erősíthetjük meg az email címünk, véglegesíthetjük a regisztrációnk. Email-ben kapjuk a lehetőséget új jelszó megadására, ha elfelejtettük. Email-ben kapjuk meg egy online, például WooCommerce-es rendelésünk adatait és további instrukciókat. Kapcsolat felvételi űrlap email-t küld a tulajdonosnak, hozzászólásokról az értesítést is email-ben kapjuk meg. Ezek csak a fontosabbak, amik így elsőre eszembe jutottak.

Éppen ezért, nagyon komoly probléma, ha weboldalunk nem küldi ki ezen fontos email-eket. Fontos is, hogy megkeressük, hol is van a probléma. Éppen ezért, a leggyakoribb hibalehetőségeket felsorolásával szeretnénk segítséget nyújtani ilyen probléma esetén, hogy milyen sorrendben érdemes elindulni.

  1. SPAM-be kerül: Ellenőrizzük, hogy a levelezést kezelő szerver IP címe nincs-e fekete listán. Itt vagy itt tudjuk ellenőrizni.
  2. Nem küldi ki a rendszer, szerver.
    1. Nézzük meg, hogy php_mail vagy smtp-vel próbáljuk-e kiküldeni a levelet és egyáltalán a php_mail esetén az engedélyezve van-e. Ezt a tárhely szolgáltatónktól tudjuk meg. (Smtp biztonságosabb, biztosabb.)
    2. Ellenőrizzük (kérdezzük meg a szolgáltatót) van-e a tárhelyünkön napi limit és azt nem értük-e el.
    3. Ha smtp-t használunk, akkor ellenőrizzük a hozzáférés adatokat. Nézzük meg a felhasználó levelezési naplóját is, hogy többet megtudhassunk.
  3. Kimegy az email, de a fogadó oldal visszadobja. Teszteld a kimenő leveled, mivel lehet elküldi az oldal, csak hibás a fejléc vagy a kódja és a fogadó fél tűzfala/szűrője megfogja. Itt tesztelheted.
  4. Kiküldi, csak éppen lassan. Van amikor a szervernél felgyülemlenek a kimenő levelek. Ilyenkor akár több óra is lehet amíg a várólistáról a mi levelünk kerül sorra és kiküldésre.

 

Érdemes rendszeresen, havonta egy alkalommal tesztelni az emailküldést. Legyünk inkább óvatosak, mint sem hirtelen bajba kerüljünk! A legbiztosabb ha WordPress honlapunk SMTP email küldést választjuk.