WP bejelentkezési felületOh, igen! Tudom, tudom! A címben jelzett művelet itt mindenkinek alapkészség, de elhihető az, hogy a kezdő felhasználóknál ez bizony némi zűrzavart okoz az elején.

Aztán gondoljunk arra, hogy mi már úgy járunk ki és be a WordPress-be, mint tyúkanyó a csibéi között, de merő véletlenségből készítünk valakinek egy honlapot. És el kell magyaráznunk a belépés műveletét. „Kitt és katt, ide és oda, és bent is vagy. Érted? Ok. Szia!” – hangzik el a gyorstalpalón, aztán este csörög a telefon, és egy félénk, hang hüppögve kérdezi:”Bocsi, de hogyan is kell belépni a WordPress honlapomra?” 🙂

(Amikor elkezdtem az internet magamhoz édesgetését, bizony sokszor megakadtam, ma már csipp-csupp ügyekben. Patai Laci, honlapgazdánk, valamit – szokása szerint – barkácsolt, és szólt, hogy fogalmazzak át valami szöveget. Én meg tipródtam egy darabig, mert sehol sem volt az oldalon egy „Bejelentkezés” felirat. Laci, látva totyorgásomat, barátságosan rám mordult: „Hát hogyan kell belépni egy WordPress oldalra?” Mit mondjak? – villámgyorsan „kigugliztam”… 🙂  🙂 )

Tehát, azért, hogy segítsünk a kezdőknek, vagy ha egy dokumentációt kellene összeállítani az új WordPress-alapú honlap tulajdonosnak, akkor az a rész következik, hogy miként kell bejelentkezni egy WordPress-alapú honlapra:

A WordPress a földkerekség egyik legnépszerűbb tartalomkezelő keretprogramja, amely ingyenes, és szinte minden használatos nyelvre le van fordítva, így magyarul is beszél velünk. A WordPress egy blogmotorból nőtte ki magát, és komoly hírrendszerektől (pl. NewYork Times), a hírportálokon keresztül (pl. Pécs Ma) az üzleti oldalakon át (pl. Forlong) a személyes blogokig igen széles a felhasználói kőr.

 A honlap alapfunkcióinak használatához a felhasználóknak nincs szükségük a bejelentkezésre; egyszerűen felkeresik az oldalt, és olvasgatnak, böngészgetnek. Viszonylag gyakrabban előfordul, főleg kissé nagyobb forgalmú oldalakon, hogy a hozzászólásokhoz előzetes regisztrációt , majd a hozzászóláshoz bejelentkezést kérnek.

A regisztrációs folyamatról most nem beszélünk – vegyük úgy, hogy azon már átrágtuk magunkat.)

A WordPress-ben (is) különféle felhasználói szintek léteznek, és az egyes szintekhez különféle jogosultságok tartoznak; a honlapon, a példánk szerint, a regisztrált tagok felhasználói jogosultsága: szerző+

(A szintek: felhasználó, szerző, együttműködő, szerkesztő és adminisztrátor és a + azt jelenti, hogy adtunk még egy kis jogosultságot, de nem a teljeset a következő szintekről. A + jelet ne keresse senki, azt csak a jelen bejegyzés szerzője használja magyarázathoz.).

Akit érdekelnek a szintek, az könnyen utánanézhet, most annyit mondunk el erről, hogy ezzel a szinttel jogosult (többek között) bármelyik tagunk cikket/bejegyzést/beszámolót írni, szerkeszteni és közzétenni a honlapon. Ezt az alapjogosultságot egészítettük ki azzal, hogy a bejelentkezést követően olvashatják a honlapon megjelent – a nagyközönség számára nem látható – magánjellegűként, private-ként megjelölt bejegyzéseket is.

1. Bejelentkezés/belépés a honlapra

Alapvetően két módszerrel lehet egyszerűen elérni a bejelentkezési felületet egy WordPress-alapú honlapon:

a.) Közvetlenül a böngésző (Firefox, Google Chrome, Opera, Safari, Internet Explorer stb.) címsorába beírt cím útján: http://www.domain_nev.hu/wp-login.php  (amint látható a honlap felkereséséhez képest, az úgynevezett domain név  (domain_nev.hu) után még a /wp-login.php kifejezést kell beírni

b.)    Sokkal egyszerűbb, ha megkeressük az adott oldalon a Belépés lehetőséget, és arra kattintunk:

WP bejelentkezés a honlapra

Bármelyik megoldást választjuk, mindenképpen a bejelentkezési/belépő felületre jutunk:

WP bejelentkezési felület

(Az „Emlékezzen rám” jelölőnégyzetbe akkor érdemes belekattintanunk, bejelölnünk, ha nagyon kényelmesek vagyunk, és általában ugyanarról a gépről akarunk bejelentkezni; ekkor már a böngészőnk kitölti a bejelentkezési adatunkkal, és elegendő csak a „Bejelentkezés” feliratra kattintanunk.

2. Belépés után a honlap Vezérlőpult-ja

Ha sikeres volt a belépésünk, bejelentkezésünk (ha nem sikerül, akkor azt a rendszer a belépési képernyő rezegtetésével jelzi, és kiírja a hibás adatot; a helyes adatok megadását követően sikeres lesz a bejelentkezés), akkor a rendszer átirányít bennünket az úgynevezett Vezérlőpult-ra, amely megmutatja, hogy melyek azok a részek, amelyeket használhatunk munkánkhoz. Minden felhasználói szint résztvevője különböző elemeket fog látni, illetve tud használni.

WP Vezérlőpult

Nem kell megrémülni a felületről, két-három rátekintést követően teljesen egyszerű, átlátható és logikus lesz mind a felépítés, mind a kezelés.

3. Bejelentkezés után a honlapon

Bejelentkezés után a honlapot úgy tekinthetjük meg, hogy a bal felső sarokban a honlap nevére kattintunk:

WP bejelentkezés után a honlapra

Egyes honlapokon – így az Ambassador honlap(ok)on – használatban van az úgynevezett látogatókat számláló/mutató bővítmény. Ha vetünk rá egy pillantást, akkor hamar meggyőződhetünk róla, hogy bejelentkezett állapotban vagyunk a honlapra lépve:

Így néz ki, ha nem vagyunk bejelentkezve… … és így, ha be vagyunk jelentkezve.
WP- látogató a honlapon, bejelentkezés nélkül WP- látogató a honlapon, bejelentkezve

A tartalom tekintetében szintén nagy a különbség: olyan lehetőségeket, funkciókat érhetünk el, amelyet bejelentkezés nélkül látogatóink nem látnak a honlapon (példánkban egy „Magánjellegű” bejegyzésnek jelölt tartalom megjelenítését mutatjuk be, ahol a „Magánjellegű” írásnál a tartalmat kisatíroztuk – elvégre magánjellegű, nem a nagyközönségnek van szánva…)

Így látja a honlapot az, aki nem bejelentkezett felhasználó:

WP tartalom bejelentkezés nélkül

És ezt látja a bejelentkezett felhasználó:

WP tartalom bejelentkezve

Amennyiben még maradt nyitott kérdés ezzel kapcsolatban, természetesen, szívesen állunk rendelkezésre.

Reméljük, segítettünk!