A WordPress nagyon sok szempontból az egyik legfejlettebb tartalomkezelő rendszer (CMS), azonban sajnos van pár olyan terület, aminek a fejlesztésére kevésbé fordítanak figyelmet. Ide tartozik a Schema kezelés is. A teljes nevén Schema.org alapvetően egy olyan hierarchikus mikroadat rendszer, aminek segítségével meg tudjuk jelölni az egyes HTML elemeket a weboldalunkon, így pl. a keresőmotorok, mint a Google könnyebben rendszerezik az ott található adatokat, sőt, vizuálisan is megjelenítok a keresési találatok közt. Bár ez most egy mondatban lehet kicsit bonyolultnak tűnt, valójában egyáltalán nem az, sőt, már te is biztos találkoztál vele a Google keresések közt. Nézzük egy példát!

cyberpunk-schema-markup

Itt egy mobilos keresési találatot látsz, a “cyberpunk 2077” kulcsszóra, ami egy videojáték megjelenés lesz 2020-ban. A hivatkozott oldal többek közt megjelölte a kiemelt képet, a termékek ársávját és azt is, hogy ez még nem elérhető, csak előrendelhető. Mindez pedig a találatok közt (SERP – search engine result page) is megjelenik!

 

Miért előnyös a schema markup használata?

  1. Minél több strukturált információt adunk át a Google számára, annál inkább elősegíti, hogy relevánsnak lássa oldalunkat, ami elősegíti a helyezésünket a találatok között (SEO).
  2. Mivel a találatok alapvetően ugyanúgy néznének ki, minél több releváns infot meg tudunk az oldalunkról jeleníteni, annál nagyobb valószínűséggel kattint a kereső a mi találatunkra, azaz szerezhetünk organikus forgalomból látogatót (és remélhetőleg vásárlót).

Nem csak webáruházaknál lehet előnyös, de akár cikkeknél, recepteknél, szállásajánlatoknál stb.

 

Hogyan állíts be a schemat?

Érdemes átnézni a schema.org-on található teljes könyvtárat, hogy pontosan milyen címkézést lehet végrehajtani, hiszen minden oldalnál változhat, hogy pontosan mit is szeretnénk átadni. Újabb példaként rákerestem egy lazacos receptre, hogy lásd, tényleg rengeteg minden kiemelhető:

recept-schema-markup

Itt ugye a cikk értékelése, a bejegyzés dátuma, a kiemelt kép, az elkészítési idő, sőt, még a kalóriák száma is megjelenik. Ha megvan, milyen tagekre van szükséged, 4 utat járhatsz be.

Használj egy erre a célra fejlesztett plugint, ahol általában megadhatod, különböző szabályok mentén, hogy hol, milyen schema markupot tegyen be. Pl. Schema – All in one schema rich snippets

Ha csak 1-1 oldalra van szükséged, a schema.org-on a megfelelő kódrészletről is kapsz tájékoztatást, amit az adott oldal kódjába kell betenned.
Példa kódrészlet (ami az első, Cyberpunkos példához kellene):

Végül, ha több különböző szabály alapján kell dolgoznod, nem csak 1 oldalra, de mégse szeretnél plugint használni, akkor írhatsz egy szabályrendszert, de én inkább azt javaslom, hogy a kódot Google Tag Manager segítségével rakd be. A GTM extenzív szabályrendszert enged használni, ki tudja olvasni a dinamikus adatokat a címkézéshez, míg az egész egyszerűen változtatható és átlátható marad. Kezdőként minndeképpen az első megoldást javaslom, haladóknak pedig a Tag Managert.

Végezetül manapság már több premium sablon is hasznosít beépített Schema.org címkézést, így a feladatok egy részét leveszi a válladról. Ezeket a vásárlás előtt érdemes ellenőrizni, eltérőek lehetnek a támogatott címkék.

Kérdésed támadt, vagy valamit hozzátennél a cikkhez? Oszd meg velünk gondolataid kommentben és szívesen segítünk!

Ha pedig a Schema markupon túl is keresel webáruházadhoz jó tanácsokat, tippeket, trükköket, nézz rá az Ecom Hero webáruház marketing blogra.