A tárhelyszolgáltatónkkal hosszú távon fogunk (jobb esetben) együttműködni, ezért érdemes nagyon körültekintően választani a (szinte) végtelen kínálatból. Rengeteg az olyan hazai tárhelyszolgáltató, aki szinte fillérekért kínál olcsó, „minőségi„, „gyors” és „biztonságos” szolgáltatást. Persze ezeket időzőjelben, az olcsó jelző pedig mindig viszonylagos, a később kitérek miért is.

 

Összeszedtem 10+1 tippet, ami segíthet a döntésben:

 1. Mekkora legyen a tárhely?
  • Sokan kínálnak több gigás csomagokat, de még a nagyon vizuális fókuszú oldalaknak is ritkán van szükségük 5-600 MB-nál nagyobb tárhelyre. (WordPress tárhely igénye itt olvasható.) Fotósoknak és webáruházaknak van általában nagyobb méretre szükségük. Érdemes úgy számolni, hogy a várható méret*2-vel, hogy saját magunk is tudjunk biztonsági mentést készíteni.
 2. Hány adatbázisra van szükség? (pl. MySQL)
  • A weboldalad adatai, információi az adatbázisban tárolódnak. Egy adatbázissal több WP-oldal is telepíthető, úgyhogy valószínűleg neked sem kell még egy újabb adatbázisra befizetned. Ha a biztonságot növelni szeretnéd, akkor érdemes egy adatbázisba egy oldalt telepíteni.
 3. Biztonsági mentés: meddig érhető el?
  • Az egy minimum dolog, hogy 24 óránként készüljön teljes mentés a honlapod és adatbázisod elemeiről, de az is fontos, hogy a szerveren készülő automatikus mentés meddig tölthető le és állítható vissza. Ez szolgáltatónként eltérhet, érdemes erre is rákérdezned, ahogy arra is, hogy miként tudod Te magad azt visszaállítani, gond esetén.
 4. E-mail-birodalom
  • Elsőre nem biztos, hogy pontosan fel tudod mérni, hány e-mail-címre lesz szükséged (pl. cégbővülés). Ezért olyan szolgáltatót válassz, ahol bármikor hozzáadhatsz címeket, és nem korlátozzák a darabszámot. Továbbá nagyon sok, jellemzően olcsó tárhelyszolgáltató levelező szerverét használják spam-elésre és emiatt jó eséllyel a te leveleid is ott köthetnek ki. Arról nem is beszélve, hogy sok helyen be sem állítják megfelelően a levelezést.
 5. Terhelt szerver 🡪 lassú oldal
  • Egy túlzsúfolt szerveren már észrevehetően lassulhat a te weboldalad is, ami sok elveszített látogatóval járhat. A gyanúsan olcsó tárhelyszolgáltatók igyekeznek a lehető legjobban (és még annál is jobban) kihasználni a szerverek kapacitását és azokat túlterhelik (túl sok weboldallal) a minél nagyobb profit érdekében. Aztán csodálkozás van, hogy 6-10 másodperc alatt tölt be a honlap, mert a szerverre kell várni, hogy legyen erőforrása. Arról nem is beszélve, hogy a túlterhelt szervereken egy forgalmasabb oldal nem fog elég memóriát kapni, csak egy példát említve.
 6. Kell SSL? Kell!
  • Ha az oldaladon regisztrációs és személyes adatok tárolódnak (pl. webshopok), vagy van kapcsolat felvételi űrlap, akkor duplán igen. Több ingyenes ssl is van, amiket a tárhelyszolgáltatók használhatnak és rendelkezésünkre bocsájthatnak. 2019-ben ez minden honlap esetén alapkövetelmény, ráadásul ingyenesen elérhető.
 7. Mennyire fontos a support?
  • Mivel az idő=pénz, és különben is fontos, hogy hogyan kommunikálnak az emberrel, nagyon fontos, hogy olyan szolgáltatót válassz, amelynek munkatársai meghallgatnak, gyorsan válaszolnak, és érthetően fogalmaznak. Plusz sok a simán csak lekezelő, bunkó support-os is a hazai szférában.
 8. Cloud hosting: kell ez nekem?
  • Nagy valószínűséggel nem. Ha nem egy kimondottan nagy forgalmú, nemzetközi oldalról van szó, ahol fontos, hogy az adatok több szerveren legyenek tárolva, engedd el! A pénztárcád hálás lesz érte. Az ilyennek reklámozott megoldások többsége ráadásul nem is valódi cloud megoldás. (Olcsó díjból nem is megvalósítható…) Egyes felhő megoldások helyett a hazai oldalak többsége jobban jár egy megbízható WordPress VPS-el.
 9. SSD tárhely: mennyit érek vele?
  • Nem állítom, hogy semmit nem ér, ha SSD meghajtón van az oldalad, de a hálózat és szerver telítettsége többet nyom a latban, ha oldal betöltési sebességről van szó. Az SSD tárhelynek elsősorban a hatalmas, több GB-nyi adatokat kezelő weblapoknál van értelme, illetve adatbázis szervereknél.
 10. Ingyenes tárhely: mese vagy valóság?
  • Az ingyenes tárhelyek többnyire olyan leterheltek és korlátozottak, hogy nem éri meg velük bajlódni. A wordpress.com-on elérhető hivatalos WordPress blogszolgáltatás az egyetlen ingyenes lehetőség egy WordPress oldal működtetésére, de tartsuk szem előtt, hogy a WordPress.com egy blog szolgáltatás és nem tárhelyszolgáltató. Hobbi oldalnál lehet az ingyenes, de egy céges honlapnál az ingyenes tárhely finoman szólva is gáz, nem túl bizalmat keltő.
 11. Próba időszak van-e?
  • Sok tárhelyszolgáltató esetében láttam, hogy x napos pénzvisszafizetés van. Erre kérdezzünk rá és ha kiderül, hogy nem megfelelő az a minőségű szolgáltatás amit képesek nyújtani, akkor éljünk a lehetőséggel és válasszunk egy jobb szolgáltatót és ne bajlódjunk.

 

Milyen szolgáltatásokat kerüljünk?

Érdemes ellenőrizni az adott tárhelyszolgáltató Facebook oldalát és megnézni az értékeléseket. Ajánlott (minél régebben a szakmában lévő) fejlesztőket megkérdezni, hogy Ők mit ajánlanának. Van egy (több mint 11 éves tapasztalatom alapján) egy minimális összeg, ami alatt nem nagyon találtam jó tárhelyszolgáltatót. Erről itt olvashatsz bővebben, ami nem mai cikk, de még mindig aktuális.

Van több nagyobb nevű és olcsó, sokak által dicsért külföldi szolgáltatás. (pl. Hostgator) Itt számolni kell azzal, hogy nincs magyar nyelvű támogatás, amerikai területen van a szerver, ami több másodperccel növeli a betöltési időt, továbbá az adatvédelem terén is bonyolultabb feltételek szükségesek. Így lehet, hogy olcsó, de bőven megvannak a hátrányai.

 

Milyen gondok jöhetnek szembe egy (túl) olcsó tárhelyszolgáltatónál?

 • E-mail-eink a spam-be kerülnek és a címzett nem is fogja látni.
 • Weboldalunk lassú lesz, emiatt magas lesz a visszafordulási arány.
 • Google találati listán hátrébb sorolódunk.
 • Könnyebben támadhatják és törhetik fel a honlapunkat (Általában nem tartják karban a szervereket és azok szoftvereit nem frissítik.)
 • Egy probléma esetén állhat a honlapunk akár napokig, a support pedig lassan reagálhat.
 • Eltűnhetnek, megsérülhetnek a biztonsági mentések.
 • Túl korlátozott beállítási lehetőségeket kapunk és emiatt több funkció, bővítmény (vagy akár sablon) is használhatatlan lesz.
 • és még lehetne folytatni…

 

Összegzés

Ahogy autó vásárlásnál is megnézzük, mit és milyet szeretnénk venni, tárhely esetében is érdemes. Szeretnénk egy biztonságos, megbízható és jó teljesítményű autót, akkor nem az árat fogjuk nézni. Ha még is, akkor egy ár/érték arányban a legjobbat kiválasztani. A honlapunknak sem mindegy, hogy Trabant vagy egy Audi lesz az alapja, amit használ. Persze sok eltérő igény van, mert ha szállítani kell, akkor inkább egy kisbusz lesz a befutó, de ahhoz tudni mi is a célja a honlapnak és annak függvényében érdemes olyan tárhelyszolgáltatót választani, ami/aki minőségben is tud olyan szinten szolgáltatni amit elvárunk.

 

Megjegyzés

Ez a tartalom nem kifejezett szolgáltatók ellen van. A közösség támogatásának egyik eleme. Sok probléma (amik rendszeresen szembejönnek) megoldhatók lennének, ha az adott illető jobb minőségű tárhelyszolgáltatónál lenne.