userinterface

Vezérlőpult

A Weblog Tools Collection nemrég publikálta tapasztalatait a WordPress 2.7 előzetes áttekintése és próbálgatása után, aminek a végkövetkezetése talán az, hogy a 2.5 után most egy újabb mérföldkőhöz érkezünk. A legelső szembetűnő dolog talán az adminisztrációs felület menükezelése: néhány alternatív admin stílushoz hasonlatosan a horizontális menü baloldali vertikális menüvé változik. Ez állítólag lecsökkenti a le-fel görgetések számát és idejét (valaki biztos méri az ilyesmit arrafelé). A Vezérlőpult is teljesen átalakul: talán kisebb s kavalkád, letisztultabb a felület, és még valami – a QuickPress írófelület! Bár jelenlegi állapotában még kategóriával sem lehet ellátni az itt írott szövegeket, azért jól látszik, hogy a minél gyorsabb tartalomlétrehozást, az azonnali írás lehetőségét helyezték előtérbe (hogy pontosan hová fejlődik ez a rész, majd meglátjuk).

A QuickPress mellett balra látható az InBox doboz, amiről még kevesebbet lehet tudni, viszont vélhetőleg a blog szerzői közötti belső kommunikáció helyszínéül fog szolgálni – ami nem egy elhanyagolandó ötlet! Ha tovább leskelődünk, akkor feltűnhet az oldal tetején egy horizontális admin menü: hasonlatos a wordpress.com mindenütt jelenlévő menürendszeréhez. A menüpontok persze ismerősek lehetnek, így inkább áttérek az írás paneléhez, ami megintcsak átalakul.

Írás

Írás

Jól látszik, hogy a főmenü továbbra is baloldalon virít, míg a jobb oldalra mintegy visszalopóznak a korábbi verziókból ismert pontok (ha jól rémlik a kategóriák, stb. eredetileg ott tanyáztak), és lenyíló menük. Nem tudnám megmondani az állandó vándorlás miértjére a pontos választ – gondolom a visszajelzések alapján igyekeznek megfelelni a kényelmi szempontoknak – és bizony a kategorizálás ill. címkézés kezelése az újabb verziókban állandó görgetést is jelentett, ami nem feltétlenül a legergonomikusabb megoldás. Ami viszont nóvum: megjelenik a “Settings” (avagy Beállítások) menü, ahol testre lehet szabni, hogy mi pontosan melyik menüket szeretnénk látni a jobb oldalon: hiszen ha teszem azt csak címkéket használunk, ne kellhen már állandóan a kategóriákat átugrálva eljutni a megfelelő mezőig – iktassuk ki, ami nem kell, így áttekinthetőbb felületet kapunk. További újdonság: rögtön a megírás pillanatában, mindenféle külön kódturkálás és hackelés nélkül beállíthatjuk, hogy egy adott bejegyzést állandó jelleggel a főoldalra ragasszunk, minek következtében minden ezt követő bejegyzésünk alatta jelenik majd meg. Felhívások, fontos közlemények esetén nem elhanyagolandó kis funkció!

Plugin böngésző

Plugin böngésző

De hogy ne legyen elég a jóból, úgy tűnik a kényelmi funkciók implementálása nagyban átalakítja majd plugin beszerzési és telepítési szokásainkat is, hiszen egy plugin böngésző kerül beépítésre az admin felületbe, ahonnan helyből keresgélhetünk megfelelő plugineket, majd ugyanonnan telepíthetjük is őket! Ha jobban megnézzük, akkor azt láthatjuk, hogy tulajdonképpen a hivatalos WordPress.org-os plugintárat egy az egyben beépítették az admin felületbe, így lassan már el sem kell hagyni a felületet ahhoz, hogy pillanatok alatt bővíteni tudjuk kicsiny blogunkat. Várhatóak még apróságok a képek kezelésének terén is, mivel mindenféle méretezési lehetőségeket szabhatunk majd meg a feltöltött képeknek, nem leszünk az alapbeállításokra szorítkozva.

Fontos megjegyezni, hogy mindezek csupán előzetesek, és egyáltalán nem biztos, hogy a novemberben esedékes verzióban benne is lesznek – bár az is igaz, hogy ha már a tesztelés fázisában vannak ezek az új lelemények, akkor talán nagy esély van arra, hogy valamilyen formában találkozhatunk velük frissítést követően. Addig azért sokat lehet aludni még és álmodni, hogy vajon hogy fogunk megbarátkozni ennyi újdonsággal 🙂