A minap 3 RC verzió után megjelent a stabil WordPress 4.9 -es verziója, ami a szokások szerint egy Jazz zenész nevét kapta: Tipton. Az új verzió jelen esetben új funkciókat, lehetőségeket hoz számunkra. Nézzük ezeket röviden, tömören.

Widget változások, bővülések

Az átlag felhasználó számára a legnagyobb változás talán a Widgeteket érinti. Megjelent a Galéria widget, amivel képgalériát tehetünk a widget helyekre. A szöveg widget (amit már grafikusan lehet pár verzió óta szerkeszteni) kiegészült a média beszúrási lehetőséggel, a médiatárból. Lett külön videó widget is. Az oEmbed támogatást is megkapták a widgetek és a Html widget pedig Codemirror támogatást kapta meg.

 

Testreszabás bővítése

A testreszabás lehetőségével a sablonunk megjelenését tudjuk saját ízlésünk szerint testre szabni, attól függően mennyire támogatja ezt a sablonunk. A 4.9 -es verzió elhozza nekünk az időzíthető beállítást. Ennek segítségével a megjelenésünk módosításait (például karácsonyi díszítéses logo) előre el tudjuk készíteni és időzíteni azt. Továbbá a testreszabó részből is tudunk immáron telepíteni új megjelenést, sablont.

 

Fejlesztői változások

A CodeMirror nem csak widgetekben használható már, hanem szerte az oldalon, akár a Testreszabásnál is. Ez jelentősen segítségünkre lesz, ha csak apróbb kiegészítéseket szeretnénk alkalmazni. A bővítményekben is lehetőség nyitva áll a használatára. A Testreszabó rész ahogy változott, jelentősen át lett írva a JS API-ja, továbbá a MediaElements.js is frissül a legújabb verzióra.

 

Egyéb változások

A jogosultságok is változtak. Immáron lehet egyes felhasználóknak megadni, hogy joga van-e egy – egy bővítmény ki- és bekapcsolásához. Továbbá átalakították a Menükezelés részt, igyekeztek még egyszerűbbé és könnyebben, kényelmesebben használhatóvá alakítani. Továbbá említésre méltó még a Gutenberg projekt is, de erről majd később. A WordPress 4.9 további részleteiről a hivatalos bejegyzés ír.

 

Ahogy eddig is, most is ajánljuk a biztonsági mentés készítését és ezt követően a WordPress frissítés elvégzését.