A Freeblog egy nagyszerű kezdeményezés, de mint minden kezdeményezés, ami ingyen működik, egyszer csak kevés lesz a felhasználók számára. Ilyen esetben jön az, hogy lépni kell. Lehet ezt új alappal kezdeni, elölről mindent, de nem hiszem, hogy sokan hagynának feledésbe merülni több száz bejegyzést és több ezer hozzászólást.

Ebben a bejegyzésben szeretném bemutatni, hogyan költözhetünk el Freeblogrol WordPressre.

Első lépésként lépjünk be a freeblog adminisztrációs felületünkre ahol válasszuk ki a költöztetni kívánt blogot. Kattintsunk a Vezérlőpult -> Hasznos holmik menüpontra ahol el olvashatjuk a “Blogexport” -hoz tartozó információkat. Kattintsunk a szöveg alatti gombra ahol kimenthetjük teljesen a blogunkat. A kapott zip fájl közel 17 fájlt tartalmaz amiből nekünk csak 3 fájlra lesz szükségünk:

[sourcecode language=”text”]categories.xml
comments.xml
entries.xml[/sourcecode]

Értelemszerűen a categories.xml fájl tartalmazza a kategóriáinkat, a comments.xml fájl a hozzászólásokat, az entries.xml fájl pedig a bejegyzéseinket. Következő lépésként töltsük le az összefűző php programot:

[sourcecode language=”text”]http://github.com/KardiWeb/WPFBConverter/zipball/master[/sourcecode]

Csomagoljuk ki a zip fájl tartalmát saját gépünkre. Kicsomagolás után a következő mappa és fájlok válnak elérhetővé:

[sourcecode language=”text”]wp-fb-converter "mappa"
wp-fb-authors.xml "fájl"
wp-fb-converter.php "fájl"[/sourcecode]

Töltsük fel a tárhelyünk gyökérmappájába a wp-fb-converter mappát és a benne levő fájlokat és töltsük fel a categories.xml , comments.xml , entries.xml fájlokat is. Nyissuk meg szerkesztésre a wp-fb-converter.php fájlt notepad++ vagy pspad nevű programmal. Keressük ki benne a következő 3 sort:

[sourcecode language=”php”]// Freeblogon használt al domain név
$freeblog = ‘http://freeblogosdomain.freeblog.hu/’;
// A WordPress blog domain neve
$newblog = ‘http://www.wordpress-blog-domain-neve.hu/’;
//Blog neve
$file_wp = "blogneve_wp.xml";[/sourcecode]

Mentsük el a fájlt és másoljuk fel a szerverre felülírva a régi wp-fb-converter.php fájlt. Nyissuk meg a böngészőben a következő linket:

[sourcecode language=”text”]http://www.domainnev.hu/wp-fb-converter/wp-fb-converter.php[/sourcecode]

Ha mindent a leírtak szerint tettünk akkor a scriptnek a háttérben össze kell fűznie a 3 freeblogról letöltött fájlt.
Várjuk pár pillanatot és ha rendesen lefutott a php script akkor a wp-fb-converter mappában meg kell jelennie a blogneve_wp.xml fájlnak. (Amennyiben nem látjuk, lépjünk le FTP-ről és lépjünk újra fel). Tőltsük le a blogneve_wp.xml fájlt majd jelentkezzünk be WordPress admin felületünkre. Kattintsunk az Eszközök -> Importálás menüpontra ahol válasszuk ki a WordPress Importálás funkciót. Alapesetben nincs telepítve a WordPress Importer. Ezt megtehetjük ha rákattintunk a WordPress (WordPress importáló telepítése bejegyzések, oldalak, hozzászólások, egyedi mezők, kategóriák és címkék importálásához egy WordPress export fájlból.) funkcióra. Amint települt a WordPress Importer, importálhatjuk a blogneve_wp.xml fájlt.

Tippek:
Érdemes megnézni a kategóriákat mert a freeblog két szóból álló kategóriáit külön bontja.
Érdemes megnézni az összefűzött blogneve_wp.xml fájlt megnyitni szerkesztésre és a bejegyzésekben, oldalakban található Hivatkozásokat (Linkeket) átírni a megfelelőre.
Ha képeket is tartalmaz a bejegyzés akkor azt érdemes “elkérni” a freeblog adminisztrátorától mert nem minden esetben importálja a php program.

Ezzel a módszerrel akár a WordPress.com -ra is elköltöztethetjük a blogunk.

Köszönet:
Szeretnénk köszönetet mondani a Zzzzuuuppp és a Theitalianjob blog írójának ahonnan a segédletet átdolgoztuk.