Egyszerű és gyors megoldás egy űrlap adatainak a továbbítására Google Táblázatba.

A GravityForms egy népszerű űrlapkezelő bővítmény, amely sajnos nem ingyenes, viszont személyes használatra, mindössze $39-ért megvásárolható.

Sok helyen használom, mert könnyedén testreszabható, szuper támogatás jár hozzá, továbbá milliónyi hook-ot biztosít a fejlesztőknek.

Az egyik weboldalam űrlapjának az adatbázisát szerettem volna úgy megosztani a munkatársaimmal, hogy azon egyből dolgozni is lehessen. Erre tökéletes megoldást biztosít számunkra a Google Táblázat; külön bónusz, hogy így egyszerre többen is tudunk a táblázaton dolgozni és látjuk, hogy mit csinál a másik.

Adott a feladat, át kell küldeni az  adatokat a Gravity-ből a céges felhőnkbe.

Szerencsére találtam egy ingyenes bővítményt, ami segítségünkre lesz az adatok továbbküldésében: Gravity Forms Post to 3rd Party API (letöltés)

1.) Készítsünk egy új táblázatot és írjuk be az oszlopok megnevezését

2.) Készítsünk egy új Google szkriptet (Eszközök->Szkriptszerkesztő)

3.) Töröljük a Szkriptszerkesztőben lévő kódot és írjuk át erre:

Két helyen kell átírni a kódot.

var sheetID = “GOOGLE_TABLAZAT_IDKOD”; // Add meg a Google táblázatod ID kódját

Nagyon egyszerű. A táblázat URL-ében benne van az ID. Például: https://docs.google.com/spreadsheets/d/19OtYbFuDUpfAqTjdrGufsrwI0GNdRnE36Cv6S0OjQNw/edit#gid=0

Az ID: 19OtYbFuDUpfAqTjdrGufsrwI0GNdRnE36Cv6S0OjQNw

var sheetName = “Munkalap1”; // Add meg a munkalap nevét. Alapértelmezett név: Munkalap1

Ezt nem kell magyarázni szerintem, hiszen csak meg kell adni a munkalap nevét.

4.) Mentsük el!

5.) Indítsuk el és engedélyeztessük

6.) Készítsünk a kódból egy internetes alkalmazást (Közzététel->Bevezetés internetes alkalmazásként…)

Beállítások:

7.) Másoljuk ki az Internetes alkalmazás jelenlegi URL-jét

Fontos! írjuk fel az URL címet!

8.) Készítsünk egy új Third Party Feed-et

Miután feltelepítettük fent említett bővítményt (Gravity Forms Post to 3rd Party API letöltés), megjelenik egy új menü az űrlapok beállításainál: Send to Third Party Feed

Készítsünk egy új feedet és másoljuk be az elmentett URL címet. Beállítások:

Method: POST
API URL: Ide másolod az URL-t
Authorization: None

9.) Add meg az elküldendő adatokat

Az első oszlopba bemásoljuk a Google Táblázat oszlopmegnevezéseit, amit korábban beírtunk és összepárosítjuk az űrlapunk mezőivel.

Kész is! Teszteljük.

A végeredmény:

(Megjegyzés: A Gravity lehetőséget biztosít a beküldött adatok CSV-ben történő mentésére és minden beküldött adatot eltárol, amit a WordPress adminban megtalálunk)

A szerzőről

Patai László

Patai László

15 éve foglalkozom nyílt forrású rendszerekkel, ebből több, mint 10 éve a WordPress bűvöletében! Véletlen? Aligha!

 • tritonhell

  Kedves László!
  Nem tudom, hogy jó helyre írok, vagy sem. De itt látttam ezt a táblázatos megoldást, és valahol hasonló jellegű kérdésem lenne.

  Tehát egy olyan weboldalt készítek, ahol regisztrálhatnak felhasználók, de természetesen nem láthatnak admin felületet, csak a weblap felületén navigálhatnak, és regisztráció után megjelenik számukra egy oldal, ahol étkezési naplót kell kitölteniük. Ami teljesen olyan mint egy táblázat, 3-4 oszlop, mellette az időtartam, és be kell írniuk, mikor mit ettek, ittak, mozogtak.
  De sajnos sehol nem találtam olyan megoldást erre, ami weblap felületen engedélyezte volna a táblázat kitöltését. (vagyis a felhasználók által)
  Azonkívül azt szeretném, hogy a felhasználók által bevitt adatok mindig is ott maradjanak a privát oldalukon. Vagyis a szokásos emailre “küldés” gomb helyett mondjuk egy “mentés” gomb legyen.

  Ha esetleg lenne ötlete erre, az fantasztikus lenne, mert én már úgy érzem, hogy az összes plugint kiőróbáltam 🙂 És még mindig ugyanott tartok.. 🙂

  Előre is köszönöm szépen!
  Üdv!

Yes No