Tippek, trükkök

Blog készítés percek alatt

A naplóírás ősidők óta kedvelt foglalatosság. Van, aki csak gyerekkorában próbálkozik meg vele, más egész életén át csak a naplójával osztja meg a titkait. Napjainkban a kis lakattal ellátott könyvecskéket internetes oldalak váltják fel. Az új naplóformának egy szóösszetétel rövidítése adta a nevét. A web és log összevonásával keletkezett a blog kifejezés, az internetböngészőkkel elérhető és olvasható, hosszabb rövidebb bejegyzéseket, képeket tartalmazó oldalakat jelenti.  Egy blog készítése nagyon egyszerű feladat, főleg akkor, ha igénybe vesszük az egyre nagyobb számban létező blogszolgáltatások valamelyikét. Ezeken a szolgáltatásokon a blogok tárolása általában ingyenes, és az elkészítésükben kényelmes webes felület segít.

1. perc: a blog létrehozása
Elsőként ki kell választani, hogy melyik blogszolgáltatáson üzemeltetjük majd a naplónkat. Bármelyik keresővel több száz ilyen helyet találhatunk, példánkban a WordPress.com-ot használjuk, de hasonló módon lehet más, akár hazai portálokon is elhelyezni bejegyzéseinket.
A http://hu.wordpress.com oldalra belépve először regisztrálni kell magunkat, illetve a blogunkat.

wordpress-com-regisztracio

Értelem szerűen töltsük ki az adatainkkal, válasszunk ki egy al-domain nevet (pl: http://letesztellek2013.wordpress.com). Ezek után válasszunk a két csomag közül amely ideális számunkra. Az ingyenes csomag tartalma: 3 GB tárhely, korlátlan adatforgalom, nginx webszerver. Amennyiben egyenlőre csak felhasználó nevet szeretnénk készíteni itt megtehetjük: Felhasználó regisztráció

wordpress-com-felhasznalo-regisztracio

A regisztrációt követően értesítést kapunk az e-mail címünkre ahol meg kell erősíteni a regisztrációt a hivatkozásra kattintva. Ha minden jól megy 30 percen belül meg érkezik az e-mail értesítés. Egyébként ha két napon belül nem aktiváljuk a regisztrációnkat, akkor a rendszer a 2. nap után automatikusan törli a feliratkozásunkat. Az aktiválás után az alábbi felületet kapjuk:

wordpress-com-felulet

Kattintsunk a regisztrált nevünkre (az én esetemben letesztellek2013) ami a vezérlőpult felületre fog bennünket navigálni:

wordpress-om-vezerlopult

A vezérlőpult felületen köszönt minket a WordPress.com ahol egy angol nyelvű videóval bemutatja pár percben a szolgáltatás használatát:

Továbbiakban a használata teljesen ugyan az mint egy saját tárhelyre telepített wordpress-nek.

Jelen bejegyzés írásakor a WordPress.com fordítása 57%-on áll ami 11334 lefordított és 8284 fordítandó fordítást tartalmaz. Amennyiben bárki kedvet kap a magyar honosításhoz, szívesen segíthet nekem a WordPress.com Fordító Központban. Bővebb információ a fordításról

A szerzőről

KardiWeb

KardiWeb

 • Sándor

  Sziasztok! Már kezdem érteni a WordPress lényegét, meg is tetszett. Dicsérlek benneteket, akik ezen a webléapon dolgoztok. Szeretném, ha többet megtudhatnék a blog írásban elérhető konkrét hasznáról. Pl. van-e műszaki szótár, vagy szinonimaszótár a szövegírás alatt? A helyesírás javító a mondatszerkezetben tud-e segíteni, akár jobb javaslatot ad a használt szókapcsolatok helyett?
  Köszönöm a figyelmeteket.

  • Kedves Sándor!

   A blogírás elsődleges haszna mindenképpen (szerintem) önmagunk szórakoztatása, szórakozása; értve ez alatt a technikai részletekben történő elmerüléstől az információim átadásáig sok mindent.

   Konkrét haszna (az előzőeken túl) annyi, amennyit magad kialakítasz: itt is fel kell építeni egy stratégiát, a honlap tartalmától a megjelenési formán keresztül az írások és hozzászólások kezelésén át a bevétel kezeléséig sok mindent.

   Nagyon kevés dolog az, ami még nincs “feltalálva”, de egy dolog, egy tény ikszedikk változata is lehet sikeres. Konkrét kérdésre, hogy van-e, általában a Google ad választ. 🙂

   A helyesírást segítők – jellemző módon – a helyesírásban segítenek, általában az alapvető szabályok betartását figyelik, mondatszerkesztésben, szóhasználatban magadnak kell megküzdened (lásd még: saját stílus).

 • Szervusztok!

  Márciusban bezár a kiválóan működő opera blogom. Most mehetek át más helyre.
  Ismerkedem a WordPress-szel, de nekem még kusza. /Google valahogy nem jön be, mert ebben is benne van “valakik keze”./
  Ha itt WP tárhelyról van szó, akkor miért kell a tárhely? A blogírás nem a neten történik és felkerül valahová?
  Szerkesztésre mit kell használni? Nekem egy ősrégi Mac van, és egy új BlackBerry. A Blekire van WP modul pl.

  Szóval kezdő vagyok – nagyon.

  Köszönöm!
  László

  • Kedves László!

   Tárhely, azaz tárolóhely, minden számítástechnikai dologhoz, de még a cipőnkhöz is kell, sőt, a kések és villák is egy tárolóhelyen húzzák meg magukat, amikor nem csattogtatunk velük a szájunk irányába… 🙂

   Szóval, azokat az adatokat, amelyek általunk keletkeznek, mert pl. blogot írogatunk, valahol tárolni kell, hogy az érdeklődőnek elő tudjuk rántani valamelyik rekeszből, ha kíváncsi rá. Az elektronikus fotóinkat is tároljuk valahol, ha át akarjuk pörgetni a képeket, akkor valahonnan elő kell venni.

   Vannak olyan adatok, amelyeknek elegendő, ha a saját számítógépünk lemezén tároljuk, vagy DVD-n, vagy éppenséggel pendrive-on. Ezek a helyi tároló eszközön tárolt adatok általában a saját céljainkat szolgálják, csak mi nézegetjük, nem a nagyközönség számára készül, ezért elegendő, ha a kezünk ügyébe eső tárolón tartjuk őket.

   Mindebből az is következik, ha a nagyérdemű számára akarunk állandóan elérhetővé tenni adatokat, akkor ahhoz már nem lesz elég sem a BalckBerry, sem az otthoni Mac-ünk, vagy PC-nk, ilyenkor fordulunk tárhelyszolgáltatóhoz, aki azzal foglalkozik, hogy “bérbead” nekünk egy darabkát a sok-sok winchesteréből.
   Ez lehet ingyenes tárhelyszolgáltató is, de lehet fizetős tárhelyszolgáltató (hosting) is.

   Mi azt szoktuk mondani, hogy manapság már nincsenek ingyen ebédek, mindennek ára van, így nincs valódi ingyenes tárhely-szolgáltató sem. Valamivel fizetni kell mindig; reklámfelülettel, korlátozott sávszélességgel, korlátozott szolgáltatásokkal, stb.
   Mint az ördög a tömjénfüsttől, úgy kell tartani az ingyenes tárhelyszolgáltatóktól, nehezen hihető, hogy nincs valakinek lehetősége, hogy évi 10-15ezer Ft-ért olyan tárhely-szolgáltatást vegyen igénybe – ha nagyon akar.

   Más…

   Van azért jó hírem is: a MyOpera ingyenes blogszolgáltatás teljes tartalmát egyszerűen lehet exportálni (belépést követően Account — Blog settings — Export), majd egy telepített WordPress-be importálni (belépés után Vezérlőpult — Eszközök — Importálás). Azért egyszerű igazán, mert a MyOpera blogrendszer valójában egy WordPress-rendszer, így az importálás pontosan olyan könnyű, mint egy másik WordPress-t importálni.

 • ez egy olyan blog ahová a mindennapi dolgaimat irom

 • szuper blog XD

 • andingo

  Egyszerű, de fontos kérdésem van: bmikor megváltoztathatom az ingyenes blogomat, ha kicsinek érzem a tárhelyet egy más kategóriára ugye?

  • Kedves Andingo!

   Természetesen bármikor megteheted. Tekintsd meg a premium szolgáltatásokat.

 • Petráss László

  Szép estét kívánok!
  Blog készítés előtt álok, ill. nekem van már egy másik szolgáltatónál, de most egy újat kell készítenem, baráti kérésre. Több mint egy éve rendszeres olvasója vagyok agy “helybéli” “blogernek”. Szívesen navigálnám ide a barátomat, de ami gondot okoz: amikor az olvasott bejegyzések után értesítést kérek az újabb bejegyzésekről, akkor már csak angolul jelennek meg az utasítások. Félek attól, hogy sokan, a nyelvtudás hiánya miatt nem fogják preferálni az oldalt. Van-e megoldás erre nézve?
  Üdvözlettel: Petráss László

  • Üdvözlet!
   A wordpress.com egy ingyenes blog szolgáltatás. Mindig kerül “bele” új bővítmény, új sablon, új funkció és persze így bővül a fordítása is. Jelenleg több mint a felénél tartunk. Ha valaki besegít a fordításba, annak nagyon tudunk örülni. Ha van kedved nyugodtan besegíthetsz akár az általad említett rész lefordításában is. WordPress.com fordítás. Ezen a fordítói felületen wp.com azonosítóval be lehet jelentkezni.

 • MasterForce

  Végre sikerült,mert először nem jöttem rá,hogy hogy kell bemenni az asztalra!

 • Új vagyok itt igy még nem tudok el igazodni rajta akik már régen azon oldalon légyszíves segitsetek

 • alig várom

 • Akinek nagyon jó barátja van az nyugottan írja meg.

 • Remélem majd mindenkinek tetszeni fog

Yes No