A naplóírás ősidők óta kedvelt foglalatosság. Van, aki csak gyerekkorában próbálkozik meg vele, más egész életén át csak a naplójával osztja meg a titkait. Napjainkban a kis lakattal ellátott könyvecskéket internetes oldalak váltják fel. Az új naplóformának egy szóösszetétel rövidítése adta a nevét. A web és log összevonásával keletkezett a blog kifejezés, az internetböngészőkkel elérhető és olvasható, hosszabb rövidebb bejegyzéseket, képeket tartalmazó oldalakat jelenti.  Egy blog készítése nagyon egyszerű feladat, főleg akkor, ha igénybe vesszük az egyre nagyobb számban létező blogszolgáltatások valamelyikét. Ezeken a szolgáltatásokon a blogok tárolása általában ingyenes, és az elkészítésükben kényelmes webes felület segít.

1. perc: a blog létrehozása
Elsőként ki kell választani, hogy melyik blogszolgáltatáson üzemeltetjük majd a naplónkat. Bármelyik keresővel több száz ilyen helyet találhatunk, példánkban a WordPress.com-ot használjuk, de hasonló módon lehet más, akár hazai portálokon is elhelyezni bejegyzéseinket.
A http://hu.wordpress.com oldalra belépve először regisztrálni kell magunkat, illetve a blogunkat.

wordpress-com-regisztracio

Értelem szerűen töltsük ki az adatainkkal, válasszunk ki egy al-domain nevet (pl: http://letesztellek2013.wordpress.com). Ezek után válasszunk a két csomag közül amely ideális számunkra. Az ingyenes csomag tartalma: 3 GB tárhely, korlátlan adatforgalom, nginx webszerver. Amennyiben egyenlőre csak felhasználó nevet szeretnénk készíteni itt megtehetjük: Felhasználó regisztráció

wordpress-com-felhasznalo-regisztracio

A regisztrációt követően értesítést kapunk az e-mail címünkre ahol meg kell erősíteni a regisztrációt a hivatkozásra kattintva. Ha minden jól megy 30 percen belül meg érkezik az e-mail értesítés. Egyébként ha két napon belül nem aktiváljuk a regisztrációnkat, akkor a rendszer a 2. nap után automatikusan törli a feliratkozásunkat. Az aktiválás után az alábbi felületet kapjuk:

wordpress-com-felulet

Kattintsunk a regisztrált nevünkre (az én esetemben letesztellek2013) ami a vezérlőpult felületre fog bennünket navigálni:

wordpress-om-vezerlopult

A vezérlőpult felületen köszönt minket a WordPress.com ahol egy angol nyelvű videóval bemutatja pár percben a szolgáltatás használatát:

Továbbiakban a használata teljesen ugyan az mint egy saját tárhelyre telepített wordpress-nek.

Jelen bejegyzés írásakor a WordPress.com fordítása 57%-on áll ami 11334 lefordított és 8284 fordítandó fordítást tartalmaz. Amennyiben bárki kedvet kap a magyar honosításhoz, szívesen segíthet nekem a WordPress.com Fordító Központban. Bővebb információ a fordításról