IMAP vagy POP3?A levelezésünk kezelésére többféle szoftver- és webalapú felületet használhatunk. A webalapú felületek, amelyeket a tárhelyszolgáltatók biztosítanak, kivétel nélkül IMAP alapú webmail kliensek, tehát támogatott a POP3 mellett az IMAP-os levelezés is.
Ez azt is jelenti, hogy a számítógépen, vagy mobil eszközökön (iphone, ipad, android, stb.) szintén beállítható  IMAP-ként a levelezés az adott levelezőprogramban.

Miért jobb az IMAP mint a POP3?
Mi a különbség?
Miért érdemes áttérni IMAP-ra?
Ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg a továbbiakban:

Mi az a POP3?

A Post Office Protocol version 3 (POP3) egy alkalmazás szintű protokoll, melynek segítségével az e-mail kliensek (Outlook Express, Office Outlook, Thunderbird, stb.)  letölthetik az elektronikus leveleket a kiszolgálóról (pl.: mail.maxer.hu). A jelenleg használatos harmadik változat (version 3) elődei a POP, illetve POP2 változatok.

Mi az IMAP?

Az IMAP (Internet Message Access Protocol) egy alkalmazásrétegbeli protokoll, amely segítségével a leveleinkhez férhetünk hozzá. Mark Crispin fejlesztette ki 1986-ban. A POP3 mellett a legelterjedtebb levél-lekérési internet-szabvány. A legtöbb modern szerver és kliens is támogatja használatát.

Mi a különbség?

A POP3 és az IMAP protokoll közötti lényeges különbség a levelek kezelési elvében mutatkozik. Az IMAP segítségével a levelező kliens kapcsolódik a kiszolgálóhoz, és közvetlenül azon manipulálja a leveleket. Ugyanakkor a POP3 protokoll esetében a kiszolgáló csak addig tárolja a levelet, amíg a felhasználó le nem tölti onnan.

A POP3 előnye:

 • Offline (internet kapcsolat nélkül) is olvashatók a levelek
 • A levelek szöveg részében gyorsabben kereshetünk, mint IMAP használatakor, mert a levelek helyben (saját gépünkön) tárolódnak és a számítógépünk gyorsan előbányássza amire szükségünk van.

A POP3 hátránya:

 • A levelek olvasása kortátozott arra a gépre, ahova letöltjük. Tehát, ha egy levelet letöltöttünk pl. egy Outlook Expressbe, akkor az fizikailag ott tárolódik és, ha másik számítógépen szeretnék azt a levelet elolvasni, nem tudjuk elérni.
 • Az elküldött levelek, a piszkozatok és a kuka tartalma is az adott gépre korlátozódik.
 • A levelezőprogramok gyakran omlanak össze a sok levél miatt. Ez adatvesztéshez vezet. Ha a szerveren tároljuk a leveleket IMAP beállítás esetén, akkor a szolgáltatás részét képezheti biztonsági mentés használata (ez szolgáltatás függő funkció)

Az IMAP előnyei:

 • A levelek bármilyen levelezőprogramból, bármilyen számítógépről, vagy mobil eszközről elérhetők és akár egyszerre is használhatók. A levelezés teljes szinkronban van az összes levelezőkliensben.
  Mit is jelent ez a gyakorlatban?
  Ha van egy asztali számítógépünk, egy laptopunk és egy mobiltelefonunk, akkor a levelezés IMAP-os beállítása után mindhárom eszközön ugyanúgy levelezhetünk úgyanúgy látjuk a fiókunk összes mappájának tartalmát. A levelezés teljes szinkronban fog működni.
  Nagyon előnyös ez akkor is ha nem csak egy beérkező levélre van szükségünk, bármikor és bármelyik számítógépünkön, hanem a piszkozatokra, vagy az elküldött levelekre. Minden levelünket minden eszközön látjuk.
 • Nem kell fiók összeomlástól tartani.
  A levelező szerverek kapacitása folyamatosan bővül a terhelés függvényében, míg a saját számítógép esetén korlátozottabb egy adott fiók méretének megfelelő kezelése. Gyakran szembesülnek a POP3 fiókot használó ügyfelek azzal, hogy a levelezőprogram fiók betelésre figyelmeztet és mappatömörítést ajánl fel. Ilyenkor nem minden esetben 100%-osan történik a tömörítés és a fiók automata karbantartása. Ezért sem ajánljuk a POP3 alapú levelezést. Az IMAP fiókokat a szolgáltató  rendszeresen figyeli, karbantartja, gondoskodik a folyamatos rendelkezésre állásról az év minden napján.
 • Webmail felületet is használhatunk. (A szerző – érthetően – a webmail3 -at ajánlja 🙂 )

Az IMAP hátrányai:

 • Sok levél esetén a levél törzsében történő keresés lassabb, mint a POP3 esetén. Erre a funkcióra ritkán vagy akár soha sincs szükség, ez felhasználás függvénye. A levél tárgya, feladó, címzett és az összes levélfejléchez köthető mezőre villámgyors a keresés, csak a levél törzsében keres lassan az IMAP szerver.

Az IMAP jobb!

Meggyőződésünk, hogy az IMAP alapú levelezés előnyei fontosabbak a hétköznapi levelezés során mint az a kevés hátrány a POP3-mal szemben, ezért bátran ajánljuk a használatát.

(Forrás: Maxer.HU)