4. A lábrész (footer)

Syrius Kutyaiskola Pécs hivatalos honlap - lábrész

A lábrész az a terület, ahova a honlap látogatója – szemben a fejrésszel – a legutolsó alkalommal érkezik. A honlap felületének záró részlete, mintegy jelezve: itt a vége, fuss el véle.

Ennek a szerepének megfelelően ezen a részen szokás elhelyezni a jogi megjegyzéseket (copyright, adatvédelem, jogi nyilatkozat, impresszum, sablon készítője, fordítója, stb.)

Ezek a “megjegyzések”, a menüsávhoz hasonlatosak annyiban, hogy vagy közvetlen (esetleg kattintható) információkat nyújtanak a látogatóknak, vagy szintén statikus tartalommal bíró wp-oldalainkra mutatnak.

Ezek fontos információk abból a szempontból, hogy tudja meg a látogató, hogy mégis ki a honlap gazdája, milyen használati szabályok vonatkoznak rá, de nem dölünk a kardunkba, ha nem olvassák el, azaz, nem innen várjuk a látogatók siserehadát.

A lábrész tartalmához még egy apróságnak tűnő, de a WordPress felhasználói számára megjegyzés: gyakran kérdezik a WordPress Magyarország Fórumán, hogy kötelező-e a WordPress-re történő hivatkozás feltüntetése bárhol a honlapon, vagy ki szabad-e törölni, el szabad-e távolítani? (Példánkban éppen a lábrészben láthatjuk a “Köszönjük WordPress!” feliratot, ahol a WordPress egy kattintható hivatkozás.)

Jogilag a válasz: nem, egyáltalán nem tilos dolog a hivatkozást eltávolítani, egyáltalán nem kötelező sehol feltüntetni, hogy a honlapunk a WordPress tartalomkezelő rendszer alatt üzemel. A WordPress logó és név használata jogilag szigorúan korlátozott, de az a megjelenítésére, üzleti használatára vonatkozó védjegy oltalom, nem pedig feltüntetési kötelezettség.

Ugyanakkor fontosnak tartom elmondani, hogy erkölcsileg igenis kötelességünk egy hivatkozás erejéig megköszönni a fejlesztőknek, fordítóknak, az egész WordPress Közösségnek azt a sok-sok tízezer munkaórát, amit ingyenesen, szabad idejüket feláldozva tettek, tesznek ezért a csodálatos, kezesbárányként működő rendszerért.

 

Foltatás következik… 🙂