“Köszönjük szépen a legújabb verzióra történő frissítést! A WordPress 3.3 fokozza a megjelenés, a személyesség és az internetes közzététel élményét. Jól van na, az egyiket legalább biztosan… :)” fogad a felirat, amint frissítettük a WordPress-ünket.

Igen, ma megjelent a WordPress 3.3.1, ami javít az amúgy is tökéletes szoftveren 15 kisebb hibát.

De ha már ott tartunk, hogy WordPress 3.3, akkor nézzük át, mit hozott nekünk ez az új verzió, gondolom sokan átsiklottak felette az ünnepek alatt.

Könnyebb feltöltés

teszt

Fájltípus meghatározása

Egyszerűsítettük a dolgokat! Ahelyett, hogy a feltölteni kívánt fájltípus szerinti ikonra kellene kattintgatni, mostantól csak egy van. Ahogy a fájlt feltöltöttük, a megfelelő kitöltendő mezők meg fognak jelenni a fájl típusának megfelelően.

“Fogd és vidd” média-feltöltő

Az új fotók és egyéb fájlok bejegyzésekhez és oldalakhoz rendelése még egyszerűbbé vált. Fogjunk egy fájlt az asztalról és ejtsük rá a feltöltő felületre. Egyszerre egy, és több fájllal is működik.

További fájlformátumok

A *.rar és a *.7zip a fájlfeltöltő engedélyezett fájlformátumai közé kerültek.

Vezérlőpult elrendezése

Előugró menük

Gyorsítottunk a vezérlőpult navigációján, csökkentettünk a kattintások számát, az új, előugró menüinkkel. Amint az egyes főmenü elemek fölé visszük az egeret a vezérlőpultunkon, az almenük csodával határos módon megjelennek, ezzel biztosítva egy kattintásos hozzáférést bármely vezérlőpult képernyőhöz.

Fejrész + Adminsáv = Eszköztár

A helytakarékosság és hatékonyság jegyében egyesítettük a régi vezérlőpult menüjét és az admin sávot, egy állandó eszköztárrá. Ha az egeret az eszköztár elemei fölé visszük, megjelennek az almenük, a gyorsabb elérés érdekében.

Fogékony tervezés

Néhány vezérlőpult képernyőt frissítettünk, hogy jobban nézzen ki a különböző méretekben, ezzel együtt gazdagodott az iPad/tablet támogatás is.

Segítség fül

A Segítség fül a felső sarokban található a Vezérlőpult valamennyi képernyőjén, és egy kis arculat váltáson esett át. A tartalom kisebb részekre lett tördelve, a könnyebb elérés érdekében, ezenkívül a hivatkozás a dokumentációra, és a fórumra folyamatosan látható.

Olyan, mint elsőre

Új tippszolgáltatás

Amikor új funkciókat hozunk létre, átrendezzük a navigációt, vagy valami hasonlót teszünk a Vezérlőpulttal, akkor frissítés után a felület tájékoztató ablakokat fog dobálni az újdonságokra mutatva, hogy elmagyarázzuk a változás lényegét.

Újdonságok listája frissítés után

Ez a képernyő! Mostantól amikor frissítjük a WordPress-ünket, ez a képernyő fog megjelenni — ugyanakkor bármikor elérhető a bal sarokban lévő W logóra kattintva — hogy bármikor átnézhessük a legutóbbi változásokat.

Vezérlőpult üdvözlet

A vezérlőpult kezdőoldalának lesz egy üdvözlő része, amely az új telepítés után különböző beállítási lépéseket fog ajánlani a tulajdonosnak. Amennyiben ezt elutasítjuk, a továbbiakban a Képernyő beállítások fül alatt érhető el.

Tartalom eszközök

Jobb közös szerkesztés

Előfordult már valaha, hogy szerkesztettünk egy bejegyzést, miután valaki más már befejezte rajta a munkát, és kaptunk egy figyelmeztetést, hogy az a másik személy, még mindig szerkeszti a bejegyzést? Mostantól, csak akkor kapunk figyelmeztetést, ha az illető tényleg a szerkesztő képernyőn tartózkodik még, nincs többé időeltolódás.

Tumblr importáló

Szeretnénk tartalmat importálni Tumblr-ről WordPress-be? Semmi gond! Menjünk az Eszközök → Importálás képernyőre, hogy beszerezzük az Tumblr importert, amely összerendeli a Tumblog formátumokat a WordPress bejegyzés formátumával. Tipp: Válasszunk olyan sablont, amely támogatja a bejegyzés formátumokat, így lehet a legjobban a hasznunkra az importálás.

Widget fejlesztések

A sablonváltás gyakran azzal jár, hogy újra be kell állítani az oldalsávok számát és pozicióját. Mostantól kezdve, ha visszatérünk korábbi sablonunkhoz, a widgetek automatikusan visszatérnek arra az állapotra, ahogyan korábban beállítottuk őket. Megjegyzés: ha új widgeteket adtunk hozzá a váltás óta, akkor ki kell szabadítanunk őket, az Inkatív Widgetek részből.

A motorháztető alatt

Rugalmas közvetlen linkek

Még több szabadságot kapunk, a bejegyzés struktúra kiválasztásában. Kihagyhatjuk a dátum információt, vagy a kategóriát belőle teljesítményromlás nélkül.

Keresőbarát url címek: kevésbé rémisztő

Az ijesztő karakterek a bejegyzés címében (pl. idézőjelek egy szövegszerkesztőből) nem fognak híbás keresőbarát url-t eredményezni.

jQuery és jQuery UI

WordPress mostantól tartalmazza a teljes jQuery UI-t és a legutóbbi jQuery 1.7.1 verziót

is_main_query()

Ez a hasznos kis eljárás elárulja nekünk, hogy a WP_Query objektum a fő WordPress lekérdezés-e, vagy másodlagos.

WP_Screen API

WordPress admin képernyő egy kellemes, új API-val rendelkezik, amellyel élménygazdag képernyőket lehet létrehozni, dokumentációval, beállításokkal, és még továbbiakkal.

Szerkesztő API alapos átdolgozása

Az új szerkesztő API minden JS és CSS jóságot betölt a szerkesztő számára. Sőt, egy oldalon akár több szerkesztőnk is lehet.

[message_box type=”note” icon=”yes” close=”Elrejtés”]A cikk egy része alapból is olvasható a WordPress adminban, ami Lakatos Zsolt és Farkas Győző munkája! :).[/message_box]