Segítségedet szeretném kérni. Kezdő WordPress-felhasználó vagyok. Eltűnt a vezérlőpultomról a Bővítmények gomb. Hogyan tudnám visszaállítani?

A sok hasonló levélből, amelyet kapunk, idéztem egyet, de találkozhatunk hasonló tartalmú leírással a WordPress Magyarország Fórumán is. Az alábbi képet, amelyet illusztrációként használok, Mental Warrior nevű fórum lakótárs készítette, hasonló gondja szemléltetésére:

Itt a Feltöltés / Beillesztés gombok tűntek el

A Vezérlőpult valamelyik menüpontjának eltűnése, vagy a Vizuális szerkesztő valamelyik funkciójának eltűnése több okból is előfordulhat. Egyik leggyakoribb ok, hogy telepítésre és bekapcsolásra került egy olyan bővítmény, script, ami összeakad a WordPress-szel, vagy egy másik bővítménnyel.

Célszerű javítási kísérlet az, ha az Akismet kivételével valamennyi bővítményt kikapcsoljuk, az alapsablont bekapcsoljuk, és megnézzük, hogy helyreállt-e a rend. Amennyiben igen, akkor már “csak” annyi a tennivaló, hogy a bővítményeket egyesével visszakapcsoljuk, és megnézzük, hogy a visszakapcsolás okozott-e változást, azaz mikor tűnik el ismét az említett menüpont. (A bekapcsolást követően úgy nézzük meg az oldalt, a funkciót, minden egyes alkalommal, hogy a megtekintésre használt böngészőnk gyorsítótárát (cache) ürítsük ki, nehogy megvicceljen bennünket, és az eltárolt tartalmat adja vissza a böngésző, nekünk meg az lesz a megállapításunk, hogy semmi változás nem történt… 🙂 )

Előfordulhat az is, hogy ennél kicsit bonyolultabb az eset; ilyenkor leggyakrabban az történik, hogy a telepítés (feltöltés) során megsérül egy, vagy több fájl (vagy nem töltődik fel, vagy átneveződik, kisbetű-nagybetű átalakuláson megy át, stb.), vagy éppen a szerkesztésünk hevében mi magunk tüntetünk el egy fájlt, vagy annak egy részletét, abban a hiszemben, hogy jól csináljuk.

A WordPress nem annyira sérülékeny, inkább az utóbbi, az adminisztrátori áldásos tevékenység az, amit időnként nehezen visel el. És ezzel az a legnagyobb gond, hogy adott esetben észre sem vesszük a hatását, mert másik részek mennek rendesen, csak amikor valamiért szükségünk lenne rá, akkor észleljük, hogy nincs, és – természetesen – halvány lila emlékünk sincs arról, hogy egy órával előbb mi magunk irtottunk ki valamit, vagy éppenséggel tapasztalat hiányában nem is tudunk az összefüggésről.

Mindig saját magunkban keressük a hibát ilyenkor, mert a gép nem fogja magát önállósítani, hogy pár sort kitöröljön magától, hogy bennünket megszívasson… 🙂

Ilyenkor a legjobban úgy járunk, ha a Vezérlőpult újratelepítés funkcióját használjuk futtatjuk; először az angol, majd a magyar újratelepítést végezzük el.(Magyarul: bátran kattintsunk rá az Újra telepítés most! feliratra, előbb az angol (en_US), majd a magyar (hu_HU) WordPress újratelepítésre.)

WordPress újratelepítés

Amennyiben ez sem oldaná meg gondunkat, és nincs sok tartalom az oldalon, vagy éppenséggel még a szerkesztgetés kezdeti állapotában vagyunk, töröljük le az egészet, beleértve az adatbázist is, és új adatbázis elnevezéssel hajtsuk végre a teljes telepítést. Amennyiben nagyobb tartalommal rendelkezünk, akkor végezzük el az adatbázis-mentést, a fájlrendszer mentést, és úgy tegyük fel az új wp-t.