[mks_pullquote align=”right” width=”300″ size=”14″ bg_color=”#000000″ txt_color=”#ffffff”]A PageRank az informatikában egy olyan algoritmus, amely hiperlinkekkel összekötött dokumentumokhoz számokat rendel azoknak a hiperlink-hálózatban betöltött szerepe alapján. (Ezt a számot szintén PageRanknek nevezik.) A PageRank a Google internetes keresőmotor legfontosabb eleme. Larry Page és Sergey Brin (a Google alapítói) fejlesztették ki 1998-ban a Stanford Egyetemen. A PageRank 1-10-ig terjedő érték volt. A 10-es extrém ritka, csak a legnagyobb oldalak érték el. [/mks_pullquote]Egy korszak zárult le a napokban. A Google kikapcsolta a PageRank mutatókat. Innentől nincs, illetve nem lehet tudni a weboldalak PR értékét.

Már évek óta tudni lehet, hogy a Google próbálja háttérbe szorítani a PageRank-ot. Az utolsó frissítés 2013 december 5-én volt.

Ha jobban belegondolunk, akkor ez nem annyira meglepő, hiszen amikor a PR érték a fénykorát élte (úgy 2000 környékén), akkor még kevésbé volt ennyire komplex az oldalak rangsorolása. Manapság már nem elég annyi az oldal forgalmának növeléséhez, hogy sok bejövő linket gyűjtünk, persze ez régen se volt garancia a sikerre.

A PR leállítása szimpatikus lépés, hiszen nagyon egyszerűen át lehetett verni, továbbá egy weboldal valós értékét ma már 1-10-ig történő skálán lehetetlen osztályozni.