Hamarosan véget ér egy korszak: az Adobe bejelentette, hogy 2020-ban beszünteti a Flash böngészőmodul fejlesztését – írja az Axios.

A Flash hosszú éveken át volt nélkülözhetetlen webes technológia, de mára eljárt felette az idő, Steve Jobstól a Facebookon keresztül a gépe előtt szentségelő mezei felhasználóig egyre többen hangoztatták, hogy ideje lenne már megválni tőle.

Újabb lökést adott ennek a törekvésnek, hogy az utóbbi pár évben egyre gyakrabban derült fény a Flash komoly sebezhetőségeire, ami komoly adatbiztonsági kockázatot jelentett. A nagyobb böngészők és szolgáltatások fejlesztői fokozatosan el is kezdték kivezetni a támogatását, és áttérni a modernebb HTML5-re.

A 2020-as dátum kijelölése mindennek fényében még mindig elég lassú reakcióidőnek tűnik, de így a Flasht fejlesztő Adobe kellő időt hagy a technológiát még mindig aktívan használó szolgáltatásoknak is a váltásra.

A bejelentést egy sor nagy techcég fogadta örömmel, köztük a Facebook is, annak ellenére, hogy a platformjukon még mindig sok játékfejlesztő dolgozik Flashsel. Nekik a cég segítséget ígért az átálláshoz. A Google, a Microsoft és a Mozilla is közölte, hogy folytatják a Flash már megkezdett kivezetését a böngészőikből.

Forrás: index.hu

A szerzőről

Patai László

Patai László

15 éve foglalkozom nyílt forrású rendszerekkel, ebből több, mint 10 éve a WordPress bűvöletében! Véletlen? Aligha!

  • Trueqap

    El se hiszem!!! Végre. De egy undorító egy technológia volt.

  • Akinek nincs izlese, az ugyis telepakolja kiscicas animgiffel az oldalat, akinek meg van, annak a flash is egy igen jo lehetoseg volt az alkotasra. Jobb mint a HTML5, mert a latvanyra, es az interakciora volt kihegyezve.
    A Flashra azert voltak mergesek a programozok, mert egy teljesen mas szemleletet igenyelt, amihez nem volt elegendo 6 programnyelven beszelni anyanyelvi szinten, hanem kellett hozza vizualis kepzeloero, ami valljuk be, eleg tavol van a progmattol. Igy aztan a mainstream kiharcolta maganak, hogy a design maradjon a “dizajnerhulyekre”, a programot meg bizzak csak a megfizethetetlenul, szemtelenul draga szakikra. Nehogy a kiskolke 16 evesen arcpiritoan faszanyos aplikaciot tudjon osszebuheralni, egetve a profikat. Igy hat ki lett nyirva a Flash.

    Az, hogy processzorigenyes, meg kiskapuk vannak benne, csak mese habbal. Jol optimalizalt flash nem zabalja le az eroforrast a szuksegesnel jobban, a kiskapukat meg be lehet foltozni. Ha van ra akarat. Ezzel az erovel be lehetne szantani a teljes microsoft ofice csomagot, mert a legtobb virus irodai szoftvereken at jut fel a minden csatolmanyt megnyitogato ovatlan atlagjuzer kattintasa reven.
    Egy szo mint szaz, a Flash megteremtette a felhasznaloi igenyt a tartalom szinesebb, animaltabb, dinamikusabb kozlesere, amit a HTML5 kurvara nem tud most kielegiteni, kis tulzassal ahhoz is harom 12000 FT/h dijazasu progonyozo kell, hogy js-ben leprogramozza egy felirat beuszasat ballrol jobbra, ami ket kattintas volt flashben.

Yes No