Hamarosan véget ér egy korszak: az Adobe bejelentette, hogy 2020-ban beszünteti a Flash böngészőmodul fejlesztését – írja az Axios.

A Flash hosszú éveken át volt nélkülözhetetlen webes technológia, de mára eljárt felette az idő, Steve Jobstól a Facebookon keresztül a gépe előtt szentségelő mezei felhasználóig egyre többen hangoztatták, hogy ideje lenne már megválni tőle.

Újabb lökést adott ennek a törekvésnek, hogy az utóbbi pár évben egyre gyakrabban derült fény a Flash komoly sebezhetőségeire, ami komoly adatbiztonsági kockázatot jelentett. A nagyobb böngészők és szolgáltatások fejlesztői fokozatosan el is kezdték kivezetni a támogatását, és áttérni a modernebb HTML5-re.

A 2020-as dátum kijelölése mindennek fényében még mindig elég lassú reakcióidőnek tűnik, de így a Flasht fejlesztő Adobe kellő időt hagy a technológiát még mindig aktívan használó szolgáltatásoknak is a váltásra.

A bejelentést egy sor nagy techcég fogadta örömmel, köztük a Facebook is, annak ellenére, hogy a platformjukon még mindig sok játékfejlesztő dolgozik Flashsel. Nekik a cég segítséget ígért az átálláshoz. A Google, a Microsoft és a Mozilla is közölte, hogy folytatják a Flash már megkezdett kivezetését a böngészőikből.

Forrás: index.hu