Ha új funkcióra van szükség a WordPress rendszerben, vagy bővítménytelepítéssel, vagy a sablon functions.php fájljának módosításával érhetjük el, amit szeretnénk. Mivel a honlapunk megérzi, ha rengeteg plugin szorgoskodik rajta (lassul a scriptek és stílusfájlok miatt), ezért inkább nézzük meg, mit és hogyan hozhatunk ki a functions.php-ből. Ez a megjelenés könyvtárában található fájltípus lehetővé teszi a rendszer bővítését új elemek és funkciók segítségével. Talán nem meglepő, hogy a megjelenésekhez társuló plusz funkciók itt tárolhatóak, de többek közt az alapkódok meghívása (fejlécbe) és a Thumbnail is ide tartoznak.

Hogyan érdemes szerkeszteni?

Ha ezeket az alapszabályokat betartod, nem lesz baj.

  • Minden esetben csak a <?php elem után szabad kódot másolni. A fájl végén nincs lezáró elem (?>). Léteznek sablonokhoz tartozó functions.php fájlok, ahol a tartalmon belül máshol is előfordul, ezekkel nem kell foglalkozni. Csak az első számít. Vannak olyan sablonok is, amelyekben van záró elem (?>). Ilyenkor mindig a legutolsó ?> rész elé kell bemásolni a kódot.
  • A kódsorok így kezdődnek: function ….() {. Aztán jön a lekérdezés (funkció) kódja. Végül pedig ezzel zárul: }. A lényeg: nem szabad beleírni nyitott kódrészletbe.
  • Van lehetőség if-es lekérésekre is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos eseményekhez (vagy hiányukhoz) következményeket rendelhetünk. Ezek is nyitó és záró elemekből állnak és nem szabad közéjük írnunk, csak ha direkt oda szeretnénk.
  • A kódokat még kommentálni is lehet. Ezek csak információt nyújtanak az esetleges kiegészítésekhez és módosításokhoz. Amire itt figyelni kell, az az, hogy /** vagy // legyen az elején, a későbbi rész ne tartalmazzon ékezetes karaktereket, továbbá */ vagy sortörés legyen a végén.

Nincs nehéz dolgunk, ha kódot szeretnénk hozzáadni a WordPress functions.php fájlhoz. Mivel a fájlnak csak első, nyitó <?php eleme van, záró ?> része pedig nincs, annyi a dolgunk, hogy az utolsó kódkarakter után enterekkel beteszünk 2 vagy 3 üres sort. Utána jön a kód, majd a mentés, és már tesztelhetjük is, működik-e a kódunk.

Kérdése lenne? Tekintsen be támogatói fórumunkba!