ff_tbRégi WordPress (blog)motorosok tudják: talán ha egy böngésző van, ami úgy jeleníti meg az oldalakat, ahogy az a kódban meg van írva és az pedig nem más, mint a FireFox.

A bejegyzés apropója a két új FireFox megjelenése. Aki eddig is a nevezett böngészőt használta, az figyelmen kívül hagyhatja ezt a cikket, aki “e” betű párti és blogol, az nyomjon a tovább gombra.

Mind a régi 6-os Explorer, mind a 7-es is csak 73%-ban felel meg az aktuális HTML/XML szabványnak, a Firefox eközben 90%-on veri a lécet. Ha csak a HTML kompatibilitást nézzük, kicsit jobb a helyzet: 80-ról 81%-re küzdötte fel magát az IE 7, igaz a Firefox 1.5 ebben a versenyben 91%-on vezet. A stíluslapok (CSS-kódok) kezelésében sem javult sokat a helyzet; az IE 6 51%-ához képest a 7-es akár 55%-ra is feltornázta magát, miközben a Firefox 93%-on teljesít.

Példa: tökéletes példa erre a saját blogom is. Fel sem tudnám sorolni, hány hibát generál az oldal az Internet Explorer széria alatt. Mondanom sem kell, FireFox alatt tökéletes a megjelenítés. (Kiemelt példa: ha használsz avatart a komment oldalon. Az IE nem ismeri a “minheight” funkciót és az egysoros hozzászólásoknál ezért valami hihetetlen módon össze tud esni az oldal.)

Tehát: akár van saját blogod, akár csak napi szinten olvasol másokat, érdemes FireFox alól tenned. A telepítője nem nagy, nem kócolja össze a rendszert, biztonságos, testreszabható és gyors.

Letöltések: FireFox 2.0.0.2 vagy FireFox 1.5.0.10

Hivatalos honlapok: magyar vagy angol

(Ez pedig egy független bejegyzés. Nem célom reklámozni a programot. Azok ellenére sem, hogy a FireFox nyílt forráskódú, mindenki számára ingyenesen letölthető.)