A WordPress rendszer, önmagában is jól optimalizált. Azonban apróságokkal tovább tudunk javítani a honlapunk sebességén és ezáltal a keresőoptimalizálásán is, ha tovább optimalizáljuk, mi magunk. Mielőtt belevágnánk érdemes elolvasni, hogy Mi is az a weblap optimalizálás. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy szaktudás, webes tapasztalat nélkül is hozzá lehet fogni, de azért óvatosan álljunk neki és ne vegye egyből kedvünk, ha nem sikerül. Ez is egy szakma, amit leginkább a szakemberek tudnak leghatékonyabban elvégezni, de nem feltétlenül van mindenkinek szükséges a profizmusra, például egy hobbi blog esetében nem feltétlen indokolt.

Hogyan fogjunk hozzá?

A legegyszerűbb módja, hogy már kész bővítményt használunk. Ez a legtöbb honlap tulajdonos számára kényelmes és elégséges megoldás, így erre fogunk most koncentrálni. Az alábbi bővítményre lesz szükségünk: Script to footer. A beállításához íme segítség:

wordpress-script-to-footer-bovitmeny

  • Blog page: A bejegyzés listázós első oldalon a script-ek a láblécben kerüljenek-e vagy nem
  • Search result: Keresési találatoknál a script-ek a láblécben kerüljenek-e vagy nem
  • Post type: (Bejegyzés típus) Melyiknél legyenek a script-ek a láblécben vagy nem
  • Taxonomy archives: Melyik taxonómiánál legyenek a script-ek a láblécben vagy nem
  • Author archives: Szerzők bejegyzés listázásánál legyenek a script-ek a láblécben vagy nem
  • Other archives: Egyéb archív (bejegyzés listázó) oldalakon legyenek a script-ek a láblécben vagy nem
  • Keep jQuery in the header: A jqery betöltése maradjon a fejlécben? (Sok sablon használ jquery-t, így pl. slider-ek hibásan jelenhetnek meg, amíg be nem tölt teljesen a weboldal. Ezt érdemes összetettebb sablon használata esetén bepipálni.)

Azok számára, akik sablonokat, bővítményeket készítenek, ajánlott a kód meghívások módosítása, mivel így mellőzhetőek a fölös bővítmények és így alapba kicsivel jobb, értékesebb lesz sablonunk, bővítményünk.

Miután a bővítményt beállítottuk és mentettük a módosításokat, feltétlen ellenőrizzük a weboldalunk látogatói által elérhető funkciókat, mivel a script-ek időnként szeretnek kényesen viselkedni és nem működni. Itt is igaz, hogy minden jelentősebb módosításnál teszteljünk, ellenőrizzünk.

 

Ha kérdésetek lenne vagy tapasztalatok osztanátok meg, a fórumban nyitottam témát a bővítmények itt.