Miért jön ennyi spam?

Az Akismet iszonyatosan hatékonyan távolítja el a spam jellegű hozzászólásokat, de ettől még eljutnak az oldalunkra a kéretlen spammer és adathalász robotok, valamint ezek még terhelést is jelentenek a szolgáltatónak, vagy éppen nekünk szerver oldalon. Tudunk-e ez ellen tenni valamit?
Erre kínál nagyszerű megoldást a Bad Behavior.

Nem régen frissítettem a Super Cache pluginemet 0.9.1-es verzióra, és az egyik beállítás oldalon írta Donnacha, hogy igazából a a cachelés csak fél optimalizálás, a másik fele viszont a kéretlen látogatások kiszűrése, erre készült a Bad Behavior.

A bővítmény úgy működik, hogy megpróbálja a „látogatók” – az esetek nagy részégben, robotok, spiderek, és hasonló finomságok – közül kimazsolázni azokat, amelyek valamilyen kritérium alapján nem lehet valós látogató, és ezeknek a lekéréseknek a kiszolgálását egyszerűen megtagadja.

A védelem másik része egy aggregált IP tartomány tár, amiben a kártékony bepróbálkozók IP címeit tárolják. Ám ehhez, csak egy ingyenes regisztrációt követően kapott kulcs használatával férhet hozzá a szoftverünk.

A hatékonysága eddig nagyon jónak tűnik. Ugyanis az elmúlt 5 napban mióta aktív nálam ez a bővítmény 0 új spam érkezett az Akismethez, ami eddig napi 50-150 közötti szám volt.

A dolog szépsége egyébként, hogy az Akismethez hasonlóan nem csak WordPress blogokra érhető el ez a megoldás, hanem MediaWiki, Drupal, ExpressionEngine, LifeType, phpBB és Movable Type alá is.