Az információs társadalom fejlődésével párhuzamosan nőtt az internetfelhasználók tábora. Most már a fiatalok és az idősebbek is egyaránt használják az internetet a megfelelő információk felkutatására. Többségük kevés internetezési rutinnal rendelkezik, ezért a kutatást az általános keresők használatával kezdik.

A nagy vállalati honlapok és portálok mögött komoly cégek állnak, akik folyamatosan pénzt és időt áldoznak szakemberekre, külső cégekre, hogy oldaluk a keresőkben minél előkelőbb helyezést érjen el. Egy blogolónak ritkán adódik meg az a lehetőség, hogy a keresők számára tökéletes oldala legyen. A következő cikk ebben próbál segíteni.

Smink választás
Az optimalizálást a smink vagy téma megválasztásánál kell kezdenünk. Ezzel akár halálra is ítélhetjük a blogunkat. Mindenképpen valid XHTML témát válasszunk. Ezt általában feltüntetik a téma leírásában is. Az XHTML oldalak felépítése az XML leíró nyelvre épült. Az XML-t pedig rendkívül egyszerűen tudják olvasni a keresőrobotok. Az ilyen sminkek elkészítésekor a készítők megpróbálják maximálisan kihasználni a HTML tagok adta lehetőségeket, mely tovább segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását valamint a keresők is több hasznos infomációhoz jutnak az oldalunkkal kapcsolatban.

Bejegyzés írása
A bejegyzés címének mindig olyan mondatot, szóösszetételt válasszunk ami fedi az adott bejegyzés tartalmát. A megfelelően választott smink ugyanis a címet fejléc szövegként definiálja amit nagyobb hangsúllyal vesznek figyelembe a keresők.
A fontos tartalmi részeket emeljük ki félkövérre. Ez az apró trükk nem csak a díszítést szolgálja. A modern keresőrobotok megpróbálják „emberi” szemmel olvasni az oldalt. A félkövér szöveg hangsúlyosabb és ezt a keresők is tudják.
Próbáljunk rendszeresen írni, hogy folyamatosan új tartalmat találjon a kereső. Egy rendszeresen frissített oldal nagyobb eséllyel kerül a listák elejére.

Meta tagok
A meta tagok a weboldal tetején helyezkednek el. A látogató semmit nem lát belőle, hiszen a keresőknek és a böngészőknek szól. Ezeken az elemeken keresztül tudjuk utasítani a robotot. A keresőknek 3 fő tagot hoztak létre. Van olyan mellyel utasítani tudjuk, hogy hány nap múlva látogasson vissza az oldalunkra. Az egyik legnépszerűbb tag segítségével egy rövid leírást definiálhatunk az oldalunk számára, mely a találati listán is meg fog jelenni az oldal címe alatt. Régebben nagy népszerűségnek örvendett a kulcsszavak definiálására való tag. Sokan olyan kulcsszavakat helyeztek el itt, melyekre rendkívül sokan kerestek, de nem jellemzőek az oldalukra. Emiatt a keresők jó ideig figyelmen kívül hagyták. Ebből kifolyólag eltűntek az oldalakból az ilyen jellegű csalások. Most már a keresők újra figyelik az oldal kulcsszavait. Igaz még bizalmatlanul kezelik, de már bizonyítottan újra van szerepe a kulcsszavaknak.
A meta tagok kitöltésére és a kulcsszavak definiálására a legegyszerűbb módszer ha telepíted a GWP – MetaAdmin nevü saját fejlesztésű plugint a WordPress-ed alá.

http://blog.phpheaven.hu;/gwp_meta_12.txt;GWP – MetaAdmin;

Linkek, blogroll
Fontos, hogy ne hagyjuk ki oldalunkból a linkek és a blogroll részt. Ezzel egyfajta kapcsolati hálót tudunk kialakítani (olyasmit mint az iwiw-en a térkép). Ez szintén pozitívan befolyásolja a helyezésünket.
Regisztráljuk magunkat a linkgyüjteményekbe (pl: lap.hu) valamint ismerőseinket oldalát helyezzük el a linkjeink között és kérjük meg őket, hogy linkeljenek vissza.

Ping
Ma már nem csak általános keresők léteznek. Már hazánkban is több blogkereső szolgáltatás van jelen. Ezek általában rendelkeznek ping funkcióval. Ennek segítségével tudjuk értesteni a keresőt, hogy új bejegyzést publikáltunk.
A ping beállításáról bővebben a miner.hu-ról szóló cikkben olvashattok.

Kérdéseiteket és javaslataitokat bátran írjátok meg.