Hogy a WordPress magyarul beszéljen...Gyakran találkozhatunk azzal a problémával, hogy a WordPress-alapú honlapunk szép és értelmes megjelenésébe egy-két-több angol nyelven megjelenő szó belerondít. Hamar kideríthető, hogy a használt bővítményünk, vagy sablonunk nem beszéli édes anyanyelvünket és vagy nekiállunk lefordítani a szükséges részeket, vagy – okos és kényelmes ember módján – keresgélni kezdünk az interneten a nyelvi fájlok után.

A WordPress Magyarország Fórumán sokszor szokták kérdezni a rendes dolgos és adakozó lelkületű emberek:

– Használok egy bővítményt/sablont, amelynek elkészítettem a fordítását, hova tölthetem fel?

Ilyenkor – eddig – az volt az általános válasz, hogy “- keress neki valami helyet a saját oldaladon…, tedd közzé saját honlapodon…, vagy éppen egy fórum témához töltsd fel.”

hgrg nevű fórumlakótársunk volt az, aki először némi lépéseket kezdett az ügyben, hogy ne kallódjanak el ezek a nyelvi fájlok; csinált egy egyszerű feltöltő-letöltő felületet azoknak, akik önként fel kívánják ajánlani munkájuk gyümölcsét.

A mai napon, szemcse nevű, új fórumlakótársunk kedves hozzászólása arra késztetett bennünket, hogy most aztán tényleg meg kell oldanunk ezt a kérdést, ami már igazán régóta lakozik a “to do”-ink sorába: készítsük el a WordPress Magyarország hivatalos bővítmény- és sablon magyar nyelvi fájljainak gyűjteményét! Patai Laci házigazda és DjZoNe magyar fordítási főatyafelelős egyetértésével és támogatásával neki is látunk a gyakorlati részének:

hgrg azonnal elfogadta a “mirror”-felkérést – köszönet neki érte – , így lehetőség lesz az előrendezés eredményét fizikailag két különböző helyen is megjelentetni.

A WordPress Alapfokon feltöltési oldalán várjuk, fogadjuk a fordításokat, ahonnan a hgrg-mirror számára átküldjük úgy, ahogyan érkeznek, majd megkezdődik az előrendezés, válogatás, házasítás, szelekció, egységes formátummá alakítás, a letölthetővé tétel.

Azokat a magyar nyelvi fájlokat, amelyeknek a fordítási foka eléri vagy meghaladja a 90%-ot, és a leggyakrabban használt bővítmények/sablonok fordításai átadjuk a WordPress Magyarország hivatalos letöltési oldalára.

Közel-távolabbi célunk, hogy a WordPress Magyarország hivatalos oldalán elérhető magyar nyelvi fájlokat elküldjük a sablonok/bővítmények szerzőinek, hogy tegyék be hivatalos fordításaik közé, vagy a fordításaik svn könyvtárába, és mi gondoskodunk róla, hogy időről-időre aktualizálásra kerüljenek ezek is.

Mint minden eddig általunk felvállalt feladat, ez sem nélkülözheti a WordPress Közösség legendássá alakuló együttműködését; kérünk benneteket, hogy kotorjátok elő a HDD valamelyik rejtett zugában porosodó fordításaitokat, és küldjétek el nekünk, hogy ezzel is gyarapodjon közös tudásunk!

Megjegyzés: Olyan bővítmények és/vagy sablonok fordításait várjuk, amelyek a WordPress 3.x verziójával kompatibilisek, azokkal gond nélkül együtt dolgoznak. Korábbi verziók fordításait sem dobjuk el, de elsősorban a legújabb lehetőségeknek szeretnénk teret adni.