Megérkezett a WordPress 5.0 Beta 5-ös verziója.

A Beta megjelölés jelzi, hogy a szoftver még fejlesztés alatt áll, ezért éles oldalon nem ajánljuk a használatát. 

WordPress 5.0 Beta 5 frissítések:

A tervek szerint a végleges WordPress 5.0 november 27-én érkezik. Nézzük, hogy milyen újdonságokat fog hozni:

Blokkszerkesztő

Ha már dolgozol egy ideje WordPressel, tudod, hogy a tartalomszerkesztőnek elég sok korlátja van. A fejlesztők ezeket általában shortcode-okkal vagy bővítményekkel kerülik meg, amik egyedi mezők  használatát teszik lehetővé. Ezzel bonyolultabb elrendezések is elérhetőek, de sok WordPress felhasználó számára ezek az eszközök nem érhetőek el (ingyenesen).

Az ehhez hasonló integrációs eszközök beépítésével a WordPress magjába a Gutenberg lehetővé teszi a hétköznapi felhasználóknak, hogy sokkal személyesebb oldalakat és elrendezéseket hozzanak létre, mint a hagyományos tartalmi blokkok, amik használatban voltak idáig. A fejlesztők számára ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb akadályokba fognak ütközni, amikor az ügyfeleknek a hagyományostól eltérő elrendezéseket akarnak kínálni.

Ki szeretnéd próbálni az új editort? Itt megteheted: https://wordpress.org/gutenberg/

Aki ki szeretné próbálni az új editort, annak nincs más dolga, mint telepíteni ezt a bővítményt:

Új alapsablon: Twenty Nineteen

Ahogy azt megszokhattuk minden évben kapunk egy új alapsablont, idén sincs ez másképpen. Ezt az alapsablont konkrétan a Gutenberg mellé kapjuk. Ez a sablon maximálisan kihasználja az új editor adta lehetőségeket. Érdemes megnézni: https://bemutato.webmi.io/wordpress5.0/ eléggé minimalista. 

Ki szeretnéd próbálni? GitHub-ról töltheted: https://github.com/WordPress/twentynineteen

Alapsablonok

Szokásos módon az elmúlt évek alapsablonjai is megmaradnak, sőt frissítést is kapnak/kaptak, hogy zökkenőmentesen együttműködjenek a Gutenberg-el.