A WordPress közelmúltjában kevés dolog bírt olyan jelentős hatással, mint a Gutenberg. A fejlesztőket támogató és ellenző táborra osztotta, az ezekhez nem csatlakozók pedig egyre kevesebben és kevesebben vannak minden egyes új hír után.

Hogy mindenki képben legyen, elmagyarázom a Gutenberg legutóbbi történéseit, hogy mi a projekt célja, és hogy mit várhatunk a következő WordPresstől.

A Gutenberg megépítésének döntése erősen vitatott. A projekt mellett állók szeretnének a WordPress felhasználóknak sokkal modernebb eszköztárat adni, nagyobb szabadságot lehetővé téve. Azon, akik nem kedvelik a Gutenberget, azt mondják, hogy a drag-and-drop weboldalkészítőkkel próbál csak versenyezni.

Ettől függetlenül a projekt célja és a problémák, amiket megold, nyilvánvalóak a legtöbb WordPress fejlesztő számára. Bár a WordPress CMS jelenleg az egyik legjobb keretrendszer egy oldal felépítéséhez, a legfontosabb funkciói az internet egy korábbi, sokkal egyszerűbb változatán alapulnak.

A Gutenberg célja, hogy átalakítsa az alapvető tartalomszerkesztő rendszert a WordPressben. Idáig a WordPress csak egyszerű cikkeket támogatott. A sokkal összetettebb külső csak akkor lehetséges, ha összekapcsoljuk hardmadik féltől származó bővítményekkel és egyedi kódokkal. Most a Gutenberg a felhasználóknak egy sokkal szervezettebb és látványosabb megoldást tesz lehetővé. Egy WordPress felhasználó oktatása során nem ritka, hogy a tartalomszerkesztőt egy nagyon egyszerű szövegszerkesztőként írják le, de ez a hasonlat már nem tartja magát.

Észre kell venni, hogy bár a WordPress a webfejlesztők által egyik legtöbbet használt CMS-sé vált, addig az elsődleges célközönség még mindig a technikához kevésbé értőek. Az egyik velejáró probléma, amikor kiválasztjuk a CMS korlátai alapján, hogy melyikkel akarunk dolgozni, hogy a saját személyes céljaink nem mindig fedik teljesen a CMS célközönségének céljait. Ez az eltolódás vált a projektet körülvevő elsődleges mítoszok okává, valamint a Gutenberggel szembeni ellenkezés.

A Gutenberg nem szeretné a teljes WordPresst egy drag-and-drop szerkesztővé tenni, a Squarespace-hez vagy Wixhez hasonlóan. Ehelyett a WordPress javarészét érintetlenül hagyná, sok egyedi változtatással annak kapcsán, hogy a tartalmat hogyan kezeljük és hogy a sablonok ezekkel hogyan lépnek kapcsolatba. A fejlesztőknek továbbra is sokkal összetettebb testreszabásokra van szüksége, de a végfelhasználók most már sokkal könnyebben szabályozhatják a kinézetét és a szerkezetét annak, ami eddig elsődlegesen csak tartalmi terület volt.

Ha már dolgozol egy ideje WordPressel, tudod, hogy a tartalomszerkesztőnek elég sok korlátja van. A fejlesztők ezeket általában shortcode-okkal vagy bővítményekkel kerülik meg, amik egyedi mezők  használatát teszik lehetővé. Ezzel bonyolultabb elrendezések is elérhetőek, de sok WordPress felhasználó számára ezek az eszközök nem érhetőek el.

Az ehhez hasonló integrációs eszközök beépítésével a WordPress magjába a Gutenberg lehetővé teszi a hétköznapi felhasználóknak, hogy sokkal személyesebb oldalakat és elrendezéseket hozzanak létre, mint a hagyományos tartalmi blokkok, amik használatban voltak idáig. A fejlesztők számára ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb akadályokba fogunk ütközni, amikor az ügyfeleknek a hagyományostól eltérő elrendezéseket akarunk kínálni.

A sablonok megfelelő használatával, valamint az újonnan bemutatott blokkokkal és beágyazásokkal a Gutenberg az ügyfelek kezébe adja a gyönyörű felületek felépítéséhez szükséges darabokat ahelyett, hogy egy sablonba zárná őket, amik fél év múlva már használhatatlanná válnak.

Vitathatatlanul az egyik legjelentősebb érv a Gutenberg mellett, hogy a blokkok lehetővé teszik a felhasználóknak a tartalmak rendezgetését, hasonlóan a Wixhez vagy a Visual Composerhez. Bár ez csak néhány adott formázásra vonatkozik, de rengeteg lehetőséget nyit meg.

Az új blokkok sok mindent tartalmaznak a régi kedvencek közül, ha a tartalomról van szó: szöveg, kép, főkép, kapcsolódó szolgáltatások beágyazása és még sok más. Továbbá új blokkok könnyen létrehozhatóak, lehetővé téve a fejlesztőknek, hogy az ügyfelek számára nagyban testre szabható blokkokat építsenek a saját oldalukon.

A fejlesztések korábban megkövetelték egy oldalspecifikus sablon létrehozását, de ez most már a legtöbb felhasználó számára elérhető.

Gutenberg Editing Interface for WordPress
Gutenberg szerkesztő működés közben

Ez a váltás olyan weboldalak készítésével kecsegtet, amik sokkal elérhetőbbek a kisvállalkozások számára. Természetesen a nagyobb vállalkozásoknak továbbra is alaposabb fejlesztőmunkára van szüksége.

A Gutenberg azt ígéri, hogy több izgalmas változást is hoz a WordPresshez, de még nincs teljesen kész. Van még jónéhány ismeretlen terület, amin a csapatnak és a közösségnek dolgoznia kell. Íme a két legnagyobb:

A Gutenberg annyi mindent hozott magával, hogy nehéz meghatározni, milyen arányban áll egymással a funkcionalitás és a sablonok. Bár a fejlesztők képesek áthidalni sok szakadékot a kettő között, a Gutenberg fő célközönsége – kezdő felhasználók – valószínűleg szívesen látnának pontosabb információkat.

Jelenleg megválaszolatlan, hogy a Gutenberg hozzá lesz-e adva a WordPress alapfunkcióihoz, vagy hogy hogyan fog kinézni ez az integráció. Ez többféle módon is megtörténhet.

  • A Gutenberg lesz a WordPress alapfunkciók alapértelmezett szerkesztője (valószínűleg lehetőséggel a kikapcsolására).
  • A Gutenberg nem lesz a WordPress funkciók alapértelmezett szerkesztője (de beleveszik, bekapcsolási lehetőséggel).
  • A Gutenberg különálló bővítmény marad.

Van még pár változat ezeken túl is, de ezek a legvalószínűbb integrációs formák, amik bekövetkezhetnek. Ha van véleményed arról, hogy az integrációnak hogyan kellene történnie, tudasd a Gutenberg csapattal. Ők rendszeresen összegyűjtik a közösség visszajelzéseit, hogy meghatározzák, melyik lenne a legjobb megoldás az ilyen problémák kezelésére.

Ha szeretnéd rátenni a kezedet a Gutenberg jelenlegi változatára, akkor az bővítményként elérhető a WordPress Plugin Directory-ban. Bár ennek a cikknek a megírásakor ez még csak egy bővítmény, minden jel arra mutat, hogy ez a közelgő WordPress alapfrissítés része lesz; sokan azt gyanítják, hogy a WordPress 5.0 frissítésbe lesz becsomagolva. Jelenleg a WordPress fejlesztési térképen nincsenek dátumok vagy idővonalak, többnyire csak találgatásoknak hagyva helyet.

Ha szeretnél segíteni a Gutenberg-élmény formálásában, teszteld a bővítményt és adj visszajelzést. Mivel jelenleg még fejlesztés alatt áll, várják a véleményeket és felhasználási történeteket, lehetőleg minél több felhasználótól.

Bár annak átalakítása, hogy a WordPress miként kezeli a tartalmakat, bizonyosan felrázza majd a dolgokat, vajon azt a következő lépést biztosítja-e a CMS fejlődésében, amiben a fejlesztők reménykednek? A jelenlegi változat szerint nem lehetünk ebben bizonyosak, de a projekt minden egyes újabb verzióval ígéretesebbé válik. Többen abban reménykednek, hogy egy migrációt tud biztosítani az olyan erősen tartalomközpontú oldalak felé, amit a felhasználók várnak.

További kérdéseid vannak a Gutenberggel kapcsolatban? Elmulasztottam egy fontos funkciót, vagy valamit pontatlanul magyaráztam? Hogy érzel a Gutenberggel kapcsolatban? Tudasd velem a lenti hozzászólásokban!

További források:

Forrás: tutsplus.com fordította: Szabó Péter