Megérkezett a WordPress 5.0 Beta 2-es verziója.

A Beta megjelölés jelzi, hogy a szoftver még fejlesztés alatt áll, ezért éles oldalon nem ajánljuk a használatát. 

A tervek szerint a végleges WordPress 5.0 november 19-én érkezik. Nézzük, hogy milyen újdonságokat fog hozni:

Blokkszerkesztő

Ha már dolgozol egy ideje WordPressel, tudod, hogy a tartalomszerkesztőnek elég sok korlátja van. A fejlesztők ezeket általában shortcode-okkal vagy bővítményekkel kerülik meg, amik egyedi mezők  használatát teszik lehetővé. Ezzel bonyolultabb elrendezések is elérhetőek, de sok WordPress felhasználó számára ezek az eszközök nem érhetőek el (ingyenesen).

Az ehhez hasonló integrációs eszközök beépítésével a WordPress magjába a Gutenberg lehetővé teszi a hétköznapi felhasználóknak, hogy sokkal személyesebb oldalakat és elrendezéseket hozzanak létre, mint a hagyományos tartalmi blokkok, amik használatban voltak idáig. A fejlesztők számára ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb akadályokba fognak ütközni, amikor az ügyfeleknek a hagyományostól eltérő elrendezéseket akarnak kínálni.

Sok éves tapasztalatom, hogy az ilyen nagyobb frissítések után a korábbi bővítmények/sablonok zöme összezuhan. Szerencsére az alapértelmezett új szerkesztő visszakapcsolható bármikor a régi megoldára az 5.0-ás frissítés után is, így valószínűleg lesz ideje minden fejlesztőnek frissíteni a kiegészítőit. 

Ki szeretnéd próbálni az új editort? Itt megteheted: https://wordpress.org/gutenberg/

Aki ki szeretné próbálni az új editort, annak nincs más dolga, mint telepíteni ezt a bővítményt:

Gutenberg

Új alapsablon: Twenty Nineteen

Ahogy azt megszokhattuk minden évben kapunk egy új alapsablont, idén sincs ez másképpen. Ezt az alapsablont konkrétan a Gutenberg mellé kapjuk. Ez a sablon maximálisan kihasználja az új editor adta lehetőségeket. Érdemes megnézni: https://bemutato.webmi.io/wordpress5.0/ eléggé minimalista. 

Ki szeretnéd próbálni? GitHub-ról töltheted: https://github.com/WordPress/twentynineteen

Alapsablonok

Szokásos módon az elmúlt évek alapsablonjai is megmaradnak, sőt frissítést is kapnak/kaptak, hogy zökkenőmentesen együttműködjenek a Gutenberg-el.

Összegzés:

Nekem még mindig vannak fenntartásaim a Gutenberg-el kapcsolatban, de igyekszem nyitottan állni a dologhoz és amúgy sem szabad a megszokások rabja lenni, bár itt egy 10+ év megszokásáról van szó, amit nehéz lesz elengedni! 🙂

Ki szeretnéd próbálni a WordPress 5.0 Beta 2-t? Innen töltheted: https://wordpress.org/wordpress-5.0-beta2.zip