Megérkezett várva várt WordPress 5.0 az új Gutenberg editorral. 

FONTOS! Mielőtt telepítenéd olyan helyre, ahol WooCommerce is fut, a lehető legújabb WooCommerce verziót használd, különben hibák léphetnek fel.

Új blokkszerkesztő

Ha már dolgozol egy ideje WordPressel, tudod, hogy a tartalomszerkesztőnek elég sok korlátja van/volt. A fejlesztők ezeket általában shortcode-okkal vagy bővítményekkel kerülik meg, amik egyedi mezők  használatát teszik lehetővé. Ezzel bonyolultabb elrendezések is elérhetőek, de sok WordPress felhasználó számára ezek az eszközök nem érhetőek el (ingyenesen).

Blokkok százai érhetőek el alapértelmezésben, és a Közösség naponta hoz létre újakat. 

Itt van néhány blokk, amelyek segíthetnek a kezdetekhez:

Az ehhez hasonló integrációs eszközök beépítésével a WordPress magjába a Gutenberg lehetővé teszi a hétköznapi felhasználóknak, hogy sokkal személyesebb oldalakat és elrendezéseket hozzanak létre, mint a hagyományos tartalmi blokkok, amik használatban voltak idáig. A fejlesztők számára ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb akadályokba fognak ütközni, amikor az ügyfeleknek a hagyományostól eltérő elrendezéseket akarnak kínálni.

Ki szeretnéd próbálni az új editort? Itt megteheted: https://wordpress.org/gutenberg/

Moduláris felépítés

A Gutenberg nagy dobása a moduláris felépítés. Biztos vagyok benne, hogy 1-2 éven belül elfelejtjük a különböző szerkesztő programokat és átállunk az alapértelmezett szerkesztőre, annyi módosítás lesz, hogy a fejlesztők kiegészítőket fognak írni a Gutenberghez. 

Új alapsablon: Twenty Nineteen

Ahogy azt megszokhattuk minden évben kapunk egy új alapsablont, idén sincs ez másképpen. Ezt az alapsablont konkrétan a Gutenberg mellé kapjuk. Ez a sablon maximálisan kihasználja az új editor adta lehetőségeket.

Érdemes megnézni: https://bemutato.webmi.io/wordpress5.0/ 

Ki szeretnéd próbálni? GitHub-ról töltheted: https://github.com/WordPress/twentynineteen

Alapsablonok

Szokásos módon az elmúlt évek alapsablonjai is megmaradnak, sőt frissítést is kapnak/kaptak, hogy zökkenőmentesen együttműködjenek a Gutenberg-el.

Maradnál a réginél?

Nem jött be a Gutenberg, esetleg hibák vannak? Használhatod a régi, klasszikus editort is. Használd ezt a bővítményt:

Hibára futottál?

Ezt a bővítményt használhatod bővítményekhez:

Köszönjük szépen mindenkinek a munkáját, aki részt vett a WordPress 5.0 fejlesztésében és fordításáben!