Megjelent a WordPress 5.1, ami tovább tökéletesíti a Guttenberg szerkesztőt, illetve egyéb újdonságokat is hoz:

Webhely egészség

A biztonságot és sebességet szem előtt tartva ezzel a kiadással megjelent a WordPress első Webhely Egészség funkciója. WordPress az adminisztrátorok számára üzeneteket fog megjeleníteni, ha régóta eljárt már az idő a használt PHP verziónk felett, ami ugye a nyelv amely a WordPress-t hajtja.

Amikor új bővítmény kerül telepítésre a WordPress Webhely Egészség ellenőrzi, hogy a bővítmény PHP verziója kompatíbilis-e a webhelyünkkel. Ha nem, megakadályozza a telepítést.

Szerkesztési sebesség

A WordPress 5.0-ban bemutatott blokk alapú szerkesztőt továbbfejlesztettük. A WordPress 5.1 szerkesztőjében jelentős sebesség növekedés figyelhető meg. A szerkesztőnek gyorsabban kellene indulnia, a gépelés gördülékenyebbé vált. Bárhogy is, a következő kiadásokban további teljesítmény növekedésre lehet számítani.

Fejlesztői boldogság

Multisite meta adatok

5.1-el bevezetésre kerül egy adatbázis tábla, amelyben webhelyhez tartozó tetszőleges meta adatokat lehet tárolni Multsite környezetben.
Tovább

Cron API

A CRON API frissítésre került és új funkciókat is kapott, amelyek a visszatérő adatokkal kapcsolatban segítenek és a cron tárhelyének módosításával kapcsolatos szűrők is beépítésre kerültek. További működési változások léptek életbe FastCGI és PHP-FPM 7.0.16 fölött.
Tovább

Új JS építési folyamatok

WordPress 5.1 új JavaScript építési lehetőségekkel érkezik, ami az 5.0-ban elkezdett gyökeres kód újraszervezésnek a folytatása.
Tovább

További fejlesztői finomságok

A különféle fejlesztések olyan fejlesztéseket tartalmaznak, mint a WP_DEBUG_LOG konstans lehetséges értékeinek frissítése, új test konfiguráció állomány használatának engedélyezése a test csomagban, új bővítmény hurkok, rövidre zárt szűrők a wp_unique_post_slug() ésWP_User_Query éscount_users() funkciókban, Új emberi által is olvasható funkció, továbbfejlesztett metabox érték takarító eszköz, korlátozott LIKE keresési támogatás a WP_Meta_Query osztályba, valamint “rosszul csinálod!” figyelmeztetés, amikor hibásan próbálunk meg REST API végpontot regisztrálni.