Az év egyik legszebb napja a mai, hiszen ma ünnepeljük a születésnapunkat! Kereken 6 évvel ezelőtt kezdte meg az oldalunk a pályafutását! Ezalatt az idő alatt igyekeztünk a lehető legtöbb helyre eljuttatni a WordPress üzenetét: Ne harcolj, hanem publikálj!

Azt hiszem törekvésünk nem volt hiábavaló, hiszen Magyarországon oldalak tízezrei készültek WordPress rendszerrel, illetve az érdeklődés is fokozottan nő itthon és külföldön is a kedvenc „blog”rendszerünk iránt. Természetesen ez nem meglepő, hiszen a WP fejlesztői azonnal, szinte elsőként reagálnak a legújabb internetes trendekre ( SEO, HTML5, CSS3, AJAX stb… ), illetve sokszor maga a WP hoz létre új trendeket.

Bízom benne, hogy még sok éven át gondozhatjuk ennek a remek szoftvernek a magyar oldalát!

Ezúton is szeretném megköszönni minden korábbi és mostani fordítónak, szerkesztőnek, moderátornak megtisztelő munkáját, illetve szeretném kiemelni, hogy külön köszönet jár azoknak, akik segítenek a fórumban a kezdőknek, ezzel is támogatva a WordPress további térhódítását!


A kicsit érzelemdús bevezető után, térjünk a lényegre! Megjelent a legújabb Elvin-re keresztelt – Elvin Jones emlékére – WordPress 3.5. Az új verzió számos izgalmas újítást hoz nekünk:

Új médiakezelő

uj_media

Gyönyörű felület
Az új médiák hozzáadása egyszerűsítve lett és gyermekjáték fájlokat feltölteni és egy bejegyzésbe illeszteni.

Festői galériák
A képgalériák létrehozása gyorsabb lett, mivel csak a kívánt sorrendbe kell őket húzni, a feliratokat lehetőség van gyors szerkesztővel módosítani, és egyszerűbbé vált a megjelenésvezérlők használata.

Új alapértelmezett sablon

uj_dis

Bemutatkozik a Twenty Twelve
A legújabb alapértelmezett WordPress sablon, egyszerű, rugalmas és elegáns.

Ami igazán ragyogó, azok a részletek, mint például az elbűvölő Open Sans betűtípus és a teljesen igazodó megjelenés, amely bármelyik eszközön jól néz ki.

Természetesen a 2012 támogat minden korábbi funkciót, amelyeket az alapsablonok eddig tudtak, és már megszerettünk. De úgy lett megtervezve, hogy jól használható legyen weboldalhoz és bloghoz egyaránt.

Retina kész

retina

Annyira éles, hogy nem látjuk a pixeleket
A WordPress vezérlőpultja most már csodásan néz ki, azokon a nagy felbontású kijelzőkön is, amelyek az iPad, Kindle Fire HD, Nexus 10 és MacBook Pro Retina kijelzővel vannak ellátva. Az ikonok és más grafikai elemek kristálytiszták és részletgazdagok.

Simább élmény

Jobb elérhetőség
Több felhasználási módot támogat a WordPress, mint bármikor korábban. Képernyőolvasók, érintőképernyők, egér nélküli használat, ezek mind könnyítik a használhatóságot.

További fényesítés
Számos képernyő és beállítás újult meg. Például az új pipettával könnyebben kiválasztható a használni kívánt kék árnyalat.

A motorháztető alatt

Meta lekérdezés kiegészítések
A WP_Comment_Query és WP_User_Query osztályok most támogatják a meta lekérdezéseket, mint a WP_Query. Meta lekérdezések támogatják a meta klucs nélküli objektumokat.

Bejegyzés objektumok
A bejegyzés objektumok mostantól a WP_Post osztály egy példányai, amely gyorsítja a kiválasztott tulajdonságok elérési teljesítményét.

Képszerkesztő API
Az WP_Image_Editor osztály összefoglalja a képszerkesztő funkciókat, mint a kivágás és az átméretezés és az ImageMagick függvénykönyvtárat használja, ha rendelkezésre áll.

Továbbfejlesztett hálózat
A switch_to_blog() funkció gyorsabban és megbízhatóbban működik.

XML-RPC API
A WordPress API alapértelmezetten be van kapcsolva, amely támogatja a felhasználók lekérdezését, profilok szerkesztését, bejegyzés állapotok kezelését és bejegyzések keresését.

Külső könyvtárak
WordPress mostantól tartalmazza az Underscore és a Backbone JavaScript függvénykönyvtárakat. TinyMCE, jQuery, jQuery UI, és SimplePie pedig frissítésre került, a legutóbbi verzióra.

WordPress 3.5 bemutató videó (angol):