Elkészült a WordPress 3.9, Jimmy Smith után „Smith”-re keresztelt verzió. Az új WP-t megtaláljátok a letöltések között, vagy frissíthető a vezérlőpultból.

Videó az új verzióról (angol):

Simább média szerkesztési élmény

Továbbfejlesztett szerkesztési felület

A frissített szerkesztő gyorsabb lett, támogatja a mobil eszközöket és a felolvasó szoftvereket. Lehetséges szövegszerkesztőből beilleszteni a Grafikus szerkesztőbe szöveget, anélkül, hogy takarítással fecsérelnénk az időnket. (Igen, rólad beszélünk Microsoft Word.)

Szerkesszünk képeket egyszerűen

A kivágás és forgatás eszközök közvetlen elérésével könnyebben tudjuk szerkeszteni a képeket, a bejegyzések szerkesztése közben. Lehetséges a képeket közvetlenül a szerkesztőből méretre igazítani.

Húzzuk a képeket a megfelelő sorrendbe

A képek feltöltése mostantól könnyebb, mint bármikor. Fogjuk meg őket az asztalról és húzzuk rá a szerkesztőre.


Galéria előnézetek

A galériák egy mutatós rácsszerkezetben jelennek meg a szerkesztőben, pontosan úgy, mint egy közzétett bejegyzésben.

 

Több audió és videó kezelési lehetőség

A képeknek vannak galériáik, mostantól támogatjuk a hang és videó lejátszólistákat is, így mostantól megmutathatjuk a zenéinket és a klipjeinket is.


Élő widget és fejléc előnézetek

Adjunk hozzád, szerkesszük, rendezzük újra a widgeteket egyből a szerkesztőből. Nincs többé a “mentsünk és lepődjünk meg” mert előnézetben megnézhetjük élőben, és csak akkor kell menteni, ha készen vagyunk.

A tovább fejlesztett fejléc eszközzel lehetséges feltölteni, vágni és fejléc képeket kezelni, a sablon testreszabás közben is.

Meghökkentően új sablon böngésző

Az új sablonok keresésének könnyűnek és mókásnak kell lennie. Feledkezzünk bele a WordPress.org határtalanul sok ingyenes sablonjaiba az új szépséges sablon böngészővel.


A motorháztető alatt

Szemantikus feliratok és galériák

A sablonfejlesztők előtt mostantól új lehetőségek nyíltak meg az intelligens HTML5 kép és galériák használatára.

Sorok közti dokumentáció

Minden tevékenység és szűrő hurok a WordPress-ben dokumentálva van, és kibővült a médiakezelő és customizer API-val dokumentációval.

Külső könyvtárak

Frissített függvénykönyvtárak: TinyMCE 4, jQuery 1.11, Backbone 1.1, Underscore 1.6, Plupload 2, MediaElement 2.14, Masonry 3.

Továbbfejlesztett adatbázis réteg

Az adatbázis kapcsolatok még hibatűrőbbek lettek, és továbbfejlesztésre került a PHP 5.5 és MySQL 5.6 kompatibilitás is.

Új hasznos funkciók

Azonosítsuk a folyamatban lévő hurkokat a doing_action() és a doing_filter() funkciókkal, az egyedi kép méreteket a has_image_size() és remove_image_size() funkciókkal.

Azok a bővítmények és sablonok amelyek saját, egyedi képméreteket használnak, mostantól ajánlhatnak vágási pontokat. Például lehetséges, hogy a fényképekről a fejeket levágást megakadályozandó, középen felül végzett vágást ajánlunk.

Írta: Lakatos Zsolt és Patai László