Április 4.-én megjelent a Woocommerce 3.0 kiadása! Ez jó hír, de azért hátrébb a “Frissítés” kattintgatással! Nagy port kavart ez az új verzió és ezen visszhang nagy része sajnos a felhasználók oda nem figyelésének az eredménye! Ugyan a (korábban 2.7-es, majd a fejlesztés során 3.0-nak módosított) új verzió nagyon sok változást hoz, belső szinten. Ez nem csak egy hibajavító verzió, hanem új főverzió. Annyi téren történt változás, hogy a fejlesztők ezért is adták neki a 3.0-s verziószámot.

Mi a különbség a hibajavító és fő verzió között?

A hibajavító, ahogy a neve is mondja, a feltárt hibák javítására szolgál. Ilyenek lehetnek apróbb css hibák, elírások és hasonlók. Ezeket általában al-verzióval (vagy al-al-al-verzióval) szokták jelölni. Példa: WooCommerce esetében volt a 2.6-os fő verziója és ennek több al-verziója, mint például a 2.6.14.

A fő verzió tartalmazhat hibajavításokat, de elsősorban jelentős változásokat tartalmaz általában. Ez lehet új funkciók beépítése vagy már meglévő funkciók átalakítása, átírása.

 

Miért volt szükség új főverzióra?

A WooCommerce 2.6 2016. Júniusában jelent meg. Azóta majdnem 1 teljes év eltelt. A WordPress közben többször frissült, a php verziók támogatása is kicsit átrendeződött. Plusz folyamatosan merülnek fel új igények a közösség részéről. Egy ideig lehet kiegészíteni egy bővítményt, de van egy pont, ahol meg kell állni és kitisztítani a kódot és egyes részeket átgondolni.

 

A WooCommerce 3.0 főbb változásai

 • CRUD (Create, Read, Update, Delete) struktúra: A bővítmények, sablonok részére teszik egyszerűbbé az adatok kiolvasását, szerkesztését. Kevesebb lekéréssel jár, így jó hatással van az oldal sebességére és a szerver teljesítmény igényére.
 • Új termék galéria, ZOOM lehetőség közösség szavazása: A alapján módosult a termék képgalériája. Immáron amikor az egeret kép fölé visszük, akkor ráközelít a képre, ha kattintunk akkor a megszokott lightbox megjelenítőben megjeleníti a képet.

 • Új CLI fejlesztés, az új WP API segítségével: Elsősorban a bővítmény fejlesztőknek nyújt szabadabb kezet.
 • Új naplózó rendszer: Egy új log rendszer került hozzáadásra, melynek segítségével könnyebben megtalálhatják a fejlesztők az egyes hibák okát, továbbá egyes események is nyomon követhetőek vele. Választhatunk, hogy fájlban vagy adatbázisban kívánjuk rögzíteni az eseményeket.

 • Optimalizálás: A fejlesztők igyekeztek gyorsítani és optimalizálni a WooCommerce új verzióját. Ezáltal gyorsabb lett (hogy mennyivel, az sok tényezős egyenlet lenne) és csökkent a teljesítmény igénye is ezzel együtt. Egyik kiemelt ilyen gyorsítás, hogy például a rendelésnél lévő email-t később küldi el a rendszer picivel, a kattintás után, így az email kiküldés és a (mondjuk megrendelés leadása) kattintás nem egyszerre megy végbe.
  (ééés még egy fontos dolog: Az optimalizálás hatására a nagyobb webáruházak -ezalatt a több ezer termékeseket értem- jelentős gyorsulást érhetnek el)
 • Továbbá még néhány apróbb, kevésbé fontos, de azért hasznos újdonság is került az új verzióba. Részletek itt találsz, a hivatalos bejegyzésben.

 

Az új verzió problémái

Miként fő verzióról van szó, plusz a készítők is KIEMELTÉK NAGY PIROS SZÖVEGGELkönnyen előfordulhat inkompatibilitási probléma azon bővítményekkel és sablonokkal, amik nem lettek felkészítve a Woo 3-as verziójára.

Elég látványos figyelmeztetés, még is sokan nem vették figyelembe.

TEHÁT NE FRISSÍTSÜNK ÉSZ NÉLKÜL!

Ne feledjük, hogy nem véletlenül vannak olyan szakemberek, köztük jómagam is, akik üzemeltetnek WordPress oldalakat, webáruházakat. Ez nem csak a frissítésre kattintást jelenti, mivel a frissítések nem kockázat mentesek és több esetben is szükséges, hogy utána járjon a frissítést végző személy a követelményeknek és lehetséges problémáknak, majd ezeket mérlegelje és esetleges hiba fellépését korrigálja.

 

Tesztelés menete

 • Készítsünk egy biztonsági mentést az oldalunkról
 • Csináljunk egy teszt oldalt, ami az eredeti másolata.
 • A másolaton frissítsünk és ellenőrizzük, teszteljük az összes funkciót.
 • Csak ezt követően frissítsük éles webáruházunk.

A közösség visszajelzései alapján többeknek a frissítés után angol nyelvű szövegek jelentek meg (az új verzió fordítása még nincs kész) , továbbá többeknek a fizetési megoldások váltak működés képtelennél, míg másoknál a megjelenésben jelentkeztek hibák, elcsúszások.

 

Hogyan lehet visszaállítani?

A legegyszerűbb, ha megkéred a tárhelyszolgáltatód, hogy a frissítésed dátuma előtti napra állítsa vissza biztonsági mentésből a webáruházad. (Arra ügyelj, hogy a frissítés után beérkezett megrendeléseket mentsd ki, írd fel magadnak, a visszaállítással ezek elvesznek!)

A másik megoldás, ha a Te magad megpróbálod a WP-Rollback bővítménnyel, amit a WooCommerce készítői is ajánlanak erre a helyzetre.

 

Jelenlegi helyzet

A WooCommerce fejlesztői a hónap eleji megjelenés óta már kiadtak két hibajavító verziót, a 3.0.1 és 3.0.2-t. Rengeteg visszajelzést kaptak és kapnak továbbra is, így várható, hogy lesznek még javítások. Az ilyen al-verziókra nyugodtan frissíthetünk, nagyon kicsi az esélye, hogy galibát okozzanak.

Az pedig sok felhasználó kellemetlen tapasztalata lészen okulásunk, hogy nézzük meg, hogy amit frissíteni szeretnénk, annál az új verzió milyen változást is hoz magával.

 

A jövőkép, mi várható

Röviden és tömören, egyfajta szelekció. Azon bővítmények és sablonok, amik már nem kapnak támogatást és felmerült kompatibilitási gond, azok idővel ki fognak hullani és esetleg új bővítmények készülnek amiknek van támogatása. Ha abban a helyzetben vagyunk, hogy nem kompatibilis a sablonunk, bővítményünk, akkor keressük fel a készítőt és érdeklődjünk, hogy várható-e frissítés. Ha nem, akkor egy ideig elhúzhatjuk a frissítéssel járó bővítmény/sablon cserét vagy fejlesztést, de idővel már 3.0-ra fognak elsősorban készülni a fejlesztések, sablonok és nem biztos, hogy visszafelé kompatibilitás megoldható lesz (vagy, hogy foglalkozni akarnak-e vele).

Szóval húzhatjuk egy ideig, de nem kerülhetjük el az átállást a 3.0-ra.