WordPress telepítés utáni beállítások - WordPress Írás beállításokA WordPress telepítése után – mint minden más szoftvertelepítést követően – gondoskodnunk kell az alapvető beállításokról. A WordPress Általános beállításokat követően a WordPress Írás beállítások lehetőségeiről szól ez a cikkünk.

Az Írás beállítások használatával felügyelhetjük egy új bejegyzés írásánál a szerkesztő felületet. Ezek a beállítások szabályozzák a WordPress-tulajdonságokat az új bejegyzések, oldalak írásakor, módosításakor, bejegyzés típusok kiválasztásakor, valamint olyan kiegészítő funkciók használatakor, mint a távoli közzététel, a közzététel emailen keresztül és az értesítő szolgáltatók.

1. WordPress —> Vezérlőpult —> Írás beállítások

Ha már mászkálunk az adminisztrációs felületen, akkor a Beállítások részen az Írás feliratra kell kattintani, hogy elérjük a beállítási lehetőségeket,melyek a következőek:

  • a.) Írási beállítások
  • b.) Press This (bookmarklet)
  • c.) Bejegyzés emailen keresztül
  • d.) Közzététel távolról
  • e.) Értesítő szolgáltatók

WordPress - Írás beállítások

a.) WordPress –> Beállítások —> Írás —> Írási beállítások

aa.) A bejegyzési doboz mérete

Itt azt határozhatjuk meg, hogy a szerkesztésre szolgáló dobozunk mérete hány sor legyen. Alapértelmezésként 20 sor van megadva. Ide tetszőleges számot írhatunk be, amennyit beírunk annyi sor lesz a dobozunk magassága.

Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy csak annyi soros lehet az írásunk, amennyit ide beírtunk; ha több sort írunk, mint amekkora számot beírtunk, akkor a szövegszerkesztő automatikusan létrehoz egy gördítő sávot (scrollbar-t).

Ha kis számot írunk be, akkor azt eredményezi, hogy – értelemszerűen – kisebb magasságú lesz a szerkesztődoboz mérete. Ezt akkor célszerű használni, ha várhatóan csak pár soros bejegyzés az, amit általában a honlapon közzéteszünk.

Amennyiben nagyobb lélegzetű bejegyzéseket szoktunk írdogálni, akkor célszerűbb nagyobb számot választani. (Mint bármelyik más funkciót, ezt is megváltoztathatjuk majd a későbbiekben, ízlésünknek és írási szokásainknak megfelelően.)

WordPress írási beállítások, szövegdoboz méreteab.) Formázás

A jelölőnégyzetek használatával a szövegformázás néhány elemét szabályozhatjuk:

aba.) Hangulatjel-ikonok grafikus megjelenítése történik akkor, ha a jelölőnégyzetre kattintunk (alapértelmezésben be van jelölve). Magyarul azt jelenti, hogy a WordPress a hangulatjelek karaktereit érzékelve grafikusan fogja megjeleníteni.

abb.) XHTML-kód javítás. A jelölőnégyzet használatának a következménye az lesz, hogy a WordPress automatikusan kijavítja az írásainkba került szabálytalan XHTML kódot.

Alapértelmezésben ki van kapcsolva, mivel néhány böngészőnél gondot okozhat (na, vajon melyiknél? 🙂 ), de néhány bővítmény szintén nem működik megfelelően, ha ez a funkció bekapcsolt állapotú.

WordPress írási beállítások, Formázás

ac.) Alapértelmezett kategória

A WordPress használata során írásainkat célszerű kategóriákba sorolni, hogy az olvasó könnyebben kiválaszthassa az őt érdeklő témákat. Tehát, a kategória írásainkat rendezi az általunk meghatározott vezérlő elv alapján.

Amikor a WordPress telepítése történik, szerencsétlen még nem tudhatja, hogy melyik felhasználó hogyan kívánja rendezni bejegyzéseit, ezért alapértelmezettként egyetlen (nem törölhető, csak átnevezhető) kategóriát hoz létre, Nem kategórizálható néven. [Az újabb kiadásnál már elképzelhető, hogy Egyéb néven találkozhatunk majd vele, mert nem sokkal ezelőtt írtam át a fordítást azért, mert ez sokkal rövidebb, és legalább annyira kifejező, hogy máshova nem sorolható be az ide helyezett bejegyzés.]

Amennyiben több kategóriánk is van, és írásaink jellemzően valamelyik kategóriába vannak szánva, akkor itt választhatjuk ki a legördülő listából, hogy alapértelmezettként melyik kategóriát használjuk.

WordPress írási beállítások, Alapértelmezett kategória

ad.) Alapértelmezett bejegyzés-forma

Különböző típusú WordPress honlapok különböző típusú bejegyzés-formákat kívánnak (könnyen belátható, hogy egy fotókkal foglalkozó oldal inkább a Galéria típusú bejegyzéseket fogja előszeretettel használni, míg egy linképítő oldal a Link típust fogja előnybe részesíteni.

A kívánt alapértelmezett bejegyzés-formát egy legördülő menüből lehet kiválasztani. A lista csak akkor fog megjelenni, ha a használt sablon ezt a funkciót támogatja!

WordPress írási beállítások, Alapértelmezett bejegyzés-forma

ae.) Alapértelmezett link-kategória

Ha a honlapunkon létrehozunk egy hivatkozást (linket), akkor az az alapértelmezett – Blogtár nevű – link-kategóriába kerül. Amennyiben többféleképpen szeretnénk csoportosítani linkjeinket (pl. Barátaim, Partnerünk, Ajánlat, Őket olvasom, Könyvelés, WordPress stb.) akkor itt választhatjuk ki a legördülő listából, hogy melyik legyen az alapértelmezett (hasonlóan, mint azt a kategóriáknál tettük).

WordPress írási beállítások, alapértelmezett link-kategória

A WordPress telepítés utáni beállítások, Írás beállítások második része hamarosan érkezik… 😉