Villámgyors, biztonságos, felhasználóbarát WordPress weboldal – ki az aki nem így képzeli el a hőn szeretett honlapját?

A GTmetrix A/A (97/90) londoni, a Pingdom A (98) stockholmi és a Page Speed Insight 98/100-as (mobil és asztali is) mitudomén honnani mérési eredményeit látva elégedetten dőltem hátra; igen, egy „WordPress-tili-toli-huszártól” – ahogyan, némi rossz felhanggal, egyes vérbeli (és igazi) wp fejlesztők titulálnak bennünket, lelkes amatőröket – ez csodálatos teljesítmény!

Természetesen, ez az eredmény nem annak köszönhető, hogy a kacsacsőrök közé tudnék írni egy egyenes PHP kódot, hanem annak, hogy felleltem egy igazi „hungaricumot”, a Swift Performance WP Cache & Performance Booster névre hallgató, félelmetes angol neve ellenére rendkívül egyszerűen telepíthető, beállítható – és ilyen eredményeket produkáló – WordPress bővítményt.

Molnár Péter és Rigó Roland neve ismerős lehet azoknak, akik a Fevr WordPress sablonnal találkoztak, megvásárolták, használják.

A SWIFT Performance megírása akkor vetődött fel bennünk, amikor a Fevr-t írtuk – mondja Molnár Péter, aki már kb. 15 éve foglalkozik webfejlesztéssel, vagy 10 éve PHP-val, és – saját elmondása szerint – viszonylag rövid ideje szerelmese a WordPress-nek.

A szükségszerűségen és a praktikumon túl a SWIFT Performace megírásához – folytatta Molnár Péter – a magyaros versenyszellem is hozzátette a magáét. Mindig találkoztunk olyan „sebesség-fetisisztákkal” akik feladták a leckét azzal, hogy x secundumról y secundumra vitték le az oldal beolvasási sebességet (amiről tudni kell, hogy igen fontos felhasználói élmény, az olvasó ma már nehezen győzi kivárni a lassan, csikorogva betöltődő oldal megjelenését, különösen, ha addig csak a nagy fehér képernyőt kell bámulnia, nem véletlen, hogy a SEO-sok is nagy hívei a gyors betöltődésnek is).

Az egyik este – látva az eredményeket, felvéve a kesztyűt – nekiálltam, és addig gyúrtam, gyömöszöltem, fúrtam, faragtam a bővítményt, amíg hajnali 5 óra körül sikerült 100/100-as eredményt produkálni a SWIFT Performance-szal – meséli nevetve Péter.

– Ingyenes és fizetős, nagy népszerűségnek örvendő, sokak által használt bővítményeket – gondolunk itt a W3 Total Cache, a WP Super Cache, vagy éppen a fizetős WP Rocket bővítményekre – könnyűszerrel találni a neten, mégis, mi volt a gondolat, ami egy újabb, hasonló bővítmény megírására sarkalt benneteket?

Adta magát a feladat, amelyet meg kellett oldanunk – hangzott a válasz. Nem akarok mélyebb magyarázatba bocsájtkozni, de mi is csodálkoztunk, hogy nincs ilyenfajta megoldás. Nagyon leegyszerűsítve, két pillérre építkeztünk: az egyik a Critical CSS (itt kell megjegyezni, hogy laikusként csak szavakat értettem ebből a témakörből, és igazi, magyar nyelvű leírást nem találtam, ezért egy angol nyelvű ismertetőt hivatkoztam meg – bocsi, de tényleg amatőr WordPress-szerelmes vagyok – a szerk. megjegyzése.), a másik pedig az Image Optimize (na, ezt értettem, hiszen rengeteg képoptimalizáló érhető el, és józan gondolkodású weboldal szerkesztő nem akaszt ki az oldalára hatalmas méretű képeket, hacsak valami miatt nem muszáj – szerk.), amit kissé újragondoltunk. Úgy vélem, az eredmények önmagukért beszélnek.

– Saját tapasztalatból is tudom, a Facebook WordPress fejlesztői oldalán is gyakran látjuk, hogy kiváló a támogatási rendszeretek, készségesen, fáradságot nem kímélve segítitek a felhasználókat, az elemi kérdésektől a mélyszakmai problémák megoldásáig álltok rendelkezésre. Az amatőrök bánatára csak angol nyelven érhető el a honlapotok, és a bővítmény beállításai is. Miért?

Több, egymással összefüggő, válaszunk is van erre, és remélem, hogy mindenki megértően elfogadja érvelésünket – kezdte válaszát Molnár Péter. Előrebocsájtom, hogy már készül a SWIFT Performance fordítása (és létezik a Fevr-nek is magyar fordítása). Kétségtelenül a WordPress a világ legnépszerűbb rendszere, és – néhány hátránya mellett, mint pl. erős a hajdani blogrendszer lenyomata – az egyik leghasználhatóbb rendszer. Kis kitérővel hadd mondjam, hogy egyik első munkáink között volt egy hatalmas online kaszinó oldala, amelyen naponta töbszázezezer dollár cserélt gazdát, óriási forgalommal. Majd hanyatt estem, amikor láttam, hogy WordPress-alapokon fut. 🙂

Tudomásom szerint közel 25 milliószor töltötték le a WordPress-t, több tízmillió weboldal futkározik WordPress alapokon, és ezek gazdáinak túlnyomó többsége az angol nyelvet beszéli. Az angol – ha tetszik, ha nem – a számítástechnika világának anyanyelve, és mi vállalkozók vagyunk, akiknek a vállalkozásból meg kell tudni élni.

Ahogyan a cipésznek a cipője lyukas, ugyanúgy mi is állandó időhiánnyal küszködünk, és a saját oldalunkra sajnálatosan kevés idő marad. De, ígérjük, hamarosan ez is változni fog. Már foltozzuk a cipőnket… 🙂

Arról most nem beszéltünk Molnár Péterrel, hogy hogyan működik a bővítmény, vagy arról, hogy milyen beállításokat érdemes használni – Rottenbacher Tamás barátunk ült le a szerzőkkel, hogy erről a témáról részletesebben beszéljenek majd a sorozatunk második részében.

Elöljáróban – kissé ellőve a „poént”- hadd tegyem közkinccsé tapasztalatomat: megveszed, letöltöd, feltelepíted, bekapcsolod, elindítod a beállítási varázslót, kattingatva jóváhagyod, és 3 percen belül – merthogy ennyi az egész, amit leírtam – drasztikus javulást tapasztalhatsz a korábbi mérési eredményekhez képest. Egyre kell csak ügyelni, hogy a gagyi, sufnituning webtárhelyeken nem ajánlott, de miért is tennénk ékkövünket a sötét, dohos pincébe, amikor a világos nappalink csúcsdísze is lehet!

Mindenkinek örömmel és bizalommal ajánljuk a Swift Performance WP Cache & Performance Booster bővítmény használatát! Minél előbb annál jobb!

A következő részben tehát, Rottenbacher Tamás és Molnár Péter „szakmais mélyanalízisét” olvashatja minden érdeklődő. Frissítés: Elkészült a cikk folytatása, erre tessék.