Egy adott szoftverbe – esetünkben a WordPress-be -, vagy hardverbe saját választásunk alapján beépíthető, annak képességeit bővítő, vagy módosító kiegészítő modul.
A modulok által kínált többlet-kényelmi funkciók nem beépített alapegységei a WordPress-nek, ezért azokat külön kell letölteni és telepíteni. Általában ingyenesek.

Miért is használunk bővítményeket? Mert emberek vagyunk, kíváncsiak vagyunk, (jó értelemben) elégedetlenek vagyunk, kísérletezgetünk, kényelmesek vagyunk, és még ezer más oka is lehet annak, hogy oldalaink képességeit ki kívánjuk terjeszteni.

A programok  felhasználóinak gyakorta jelentkező igénye, hogy olyan feladatokat, látványelemeket, többlet-információkat jelenítsenek meg oldalaikon, melynek megoldására maga az alapszoftver önmagában nem képes. Ilyenkor kezdődik vagy a kód mélységeinek buzerálása, vagy önálló kódsorok megalkotása, és az eredeti programba történő beszögelése. Aztán kivel nem fordult még elő, hogy az átalakított, saját elemekkel teletűzdelt honlapjának frissítése során a kiizzadt egyedi megoldások, mint a győzelmi zászló, úgy elszálltak, és lehetett kezdeni elölről… 🙂

A WordPress abban a szerencsés helyzetben van, hogy népszerűsége, elterjedtsége, könnyed alkalmazhatósága, kompatibilitása, szabványossága miatt, gyakorlatilag megszámlálhatatlan sok bővítménnyel (pluginnel) rendelkezik, csak meg kell találni a bőségben a számunkra legmegfelelőbbet, legkényelmesebbet, aztán pár kattintás… és voilá.. 😉

Hol keressünk WordPress-bővítményeket, WordPress pluginokat (wp-plugins)?

Természetesen, legelőször a hivatalos oldalon! 🙂  A wordpress.org kiterjesztések oldalain külön oldalon találhatunk bővítményeket, jelenleg éppen 4.245 darabot – van választék…

Ezen bővítmények mindegyike ingyenesen letölthető, mindegyikéről leírás található a funkciójukról, a telepítésükről, a gyakori kérdésekről, legtöbbször pillanatképeken megtekinthetjük, hogy miként néznek ki, sőt, arról is informálódhatunk, hogy az illető bővítményt hányszor töltötték le.

wordpress-plugin-directory-kepe-400x229

Ha itt nem találjuk meg a kedvünkre való bővítményt, vagy egyszerűen csak másfajta bővítményre vágyunk, vagy olyan különlegesebb feladatot akarunk megoldani, melyre a wordpress.org oldalain nem találtunk megoldást, akkor hívjuk segítségül a Google-t. (Egyébként sem árt, ha előbb használjuk a keresőket, és csak utána kérdezősködünk a Fórumokon, hisz’ leggyakrabban a jól feltett kérdésünkre ott a válasz a keresés eredményeiben.. 😉 ).

Például, ha az a feladat, hogy szeretnénk a megjelenő menüpontok közül a megjelenésből kizárni nány oldalt, és ezt bővítménnyel szeretnénk megoldani (mert nem tudjuk, hogy a később létrehozandó oldalt beemeljük-e a menüpontok közé, vagy nem, vagy nem akarunk a kódok között turkálni), akkor írjuk be a Google keresőjébe a legjellemzőbb szavakat: wp plugin exclude page (vagyis: wordpress-hez (wp) keresünk plugint (bővítményt) (plugin), amely kizárja (exclude) az oldal megjelenítését (page). {Azt tudomásul kell vennünk, hogy a számítástechnika nyelvezete az angol, így minimális angol tudással rendelkeznünk kell, ha arra vetemedünk, hogy egy honlapot készítsünk, üzemeltessünk, elfogadható szinten. Tudni kell a kérdést magyarul megfogalmaznunk, és akár egy szótár segítségével, a vezérelemeket a böngészőbe írhatjuk.}

A megjelenő, mintegy 213ezer találatból, kedvünkre keresgélhetünk – esetünkben a megoldás éppen a legelső a találatok közül.