Amikor a látogatónk elszánja magát, hogy honlapunkon regisztrálja magát, akkor a WordPress egy bejelentkezési felületre irányítja, amelyen egy WordPress-logó is látható.

Amennyiben szeretnénk, hogy ezen logó helyett valami más jelenjen meg (pl. egy felirat, vagy egy céglogó, vagy akár kedvesünk képe), akkor ennek kialakítása még a kezdők számára sem jelent túl nagy feladatot.

A logót akár bővítménnyel, akár bővítmény nélkül is kicserélhetjük egyszerűen; a továbbiakban 3 módszer kerül bemutatásra arról, hogy miként követhetjük el ezt a logócserét:

Előtte/Before Utána/After
WP-login-logó - előtte WP-login-logó - utána

A logó képe eredetileg a /wp-admin/images könyvtárban lakozik, logo-login.gif néven, 310×70 px méretben (tesztelve wp 3.2 Béta1 verzióval).

Bármelyik módszert választjuk is, az első lépés mindegyik esetben azonos: el kell készítenünk a csereképet, azaz az új logó képét.

Meg kell fogni egy tetszőleges képszerkesztő programot (nem kell mindjárt az Adobe PhotoShop-ra gondolni, vagy a Gimp-re, adott esetben nagyon megfelel az ingyenes, magyar nyelven is beszélő IrfanView is, aminek segítségével pl. a meglévő céglogót kivághatjuk, átméretezhetjük, és később is előkészíthetjük vele írásaink képeit), és egy 310 x 70 px nagyságú képet gyártunk. A kép méretezésénél érdemes figyelni a képarányokra, az olvashatóságra, az egyedi megjelenítésre.

1.) Csere bővítmény használata nélkül 1.

A legegyszerűbb és “legprimitívebb” megoldás, ha az előbb említett képet .gif kiterjesztéssel készítjük, és a logo-login nevet adjuk neki, majd a /wp-admin/images/logo-login.gif fájlt kicseréljük a saját képpel. 🙂

Figyelem! Ezt a módszert nem ajánljuk, mivel a WordPress frissítésekor felülíródik, visszaáll a régi logó. Mindenesetre arra jó módszer, hogy örülhessünk a bejelentkezési oldalon látható új logónknak.

2. Csere bővítmény használata nélkül 2.

Nem kell megijedni, nem fog fájni! Ezzel a módszerrel egy kicsit “kódturkászunk”. Amennyiben kellő óvatossággal járunk el, akkor nem történik semmi rettenet, csak működni fog a dolog. 🙂

[Efrud honlapján a wp-login-logó cseréje olvasható, de az ismétlés a tudás anyja….]

Mielőtt nekiállunk a szerkesztésnek, mentsük el a sablonunk fájljait a számítógépünkre – ha mégis beüt a baj, akkor egyszerűen visszamásoljuk, és a blogunk újra működni fog. 😉

a.) az előkészített logónkat custom-login-logo névvel mentsük el (pl. gif kiterjesztés esetén custom-logo-login.gif lesz a képfájlunk neve.

b.) a custom-login-logo.gif képfájlt mentsük el a /wp-content/themes/sablonunk_neve/images könyvtárba (ha nem lenne /images nevű könyvtár a sablon gyökerében, akkor előtte hozzuk létre).

c.) keressük meg a sablonunk könyvtárában a functions.php nevű fájlt, és nyissuk meg szerkesztésre vagy a PSPad, vagy a Notepad++ szövegszerkesztővel, és az alábbi kódrészletet másoljuk be a legvégére:

function my_custom_login_logo() {
    echo '<style type="text/css">
        h1 a { background-image:url('.get_bloginfo('template_directory').'/images/custom-login-logo.gif) !important; }
    </style>';
}

add_action('login_head', 'my_custom_login_logo');

Most már csak annyi a teendőnk, hogy kipróbáljuk, és örüljünk! 🙂

Figyelem! Amennyiben sablont váltunk, akkor újra el kell végezni ezt a műveletet, mert másik sablon nem tartalmazza ezt a funkciót, és visszaáll a régi logó!

3. Csere bővítmény használatával

Sokan idegenkednek a bővítmények (plugins) használatától, és inkább bűvészkednek a kódolással, de mi ne legyünk ennyire finnyáskodóak, hiszen még csak kezdők vagyunk, vagy mifene? 🙂

Mint oly’ sok mindenre, erre a feladatra is született WordPress-bővítmény: a fantáziadús Login Logo nevet viseli, és a megadott linken letölthető a wordpress.org hivatalos oldaláról.

a.) Az előkészített kép formátuma .png legyen, és ajánlott az átlátszó háttér használata. A képfájl kapja a login-logo nevet. Arra kell ügyelni, hogy a képfájl szélessége ne haladja meg a 326 px szélességet!

b.) Az előzőek szerint elkészített logo-login.png képfájlt fel kell tölteni a /wp-content könyvtárba (igen, oda a gyökérkönyvtárba, nem máshova!).

c.) A Login Logo bővítmény a szokásos módon telepítjük és bekapcsoljuk, majd az eredményt megtekintve örülünk. 🙂

Ezzel a módszerrel sem a WordPress frissítésekor, sem sablonváltáskor nem veszítjük el az egyedi bejelentkezési logónkat.