Gyakorta jön elő a kérdés, hogy mekkora tárhely szükséges egy WordPress oldalnak. „Mekkora tárhelycsomagot rendeljek?” szokott elhangzani. A legkisebb is elegendő! Ezt meg is erősíthetjük. Miként a WordPress telepítőcsomagja a kitömörítést követően mindössze 26,4 megabyte lemezterületet foglal, amihez még minimális adatbázis is társul, amit lentebb láthattok. Gondoltam összevetek egy friss WordPress telepítést és egy közel 8 éve üzemelő, szintén WordPress oldalt.

Új, frissen telepített oldal:

  • 1 bejegyzés,
  • 1 oldal,
  • 1 hozzászólás

Tárhely foglalás: 26,4 megabyte (Pár gyári fotóval)

Mysql foglalás: 0,3 megabyte

 

8 éve használatban lévő:

  • 605 bejegyzés,
  • 174 oldal,
  • 1850 hozzászólás

Tárhely foglalás: 240 megabyte* (+860 fotó, 5 képméret, optimalizálás nélkül)
Mysql foglalás: 12 megabyte**

 

Ezen adatok jól szemléltetik, hogy miért is fölösleges több gigás tárhelycsomagot választanunk, főleg ha a tárhelyszolgáltatónál lévő levelezésünk nem óriási. A hazai kis- és középvállalkozások esetében a levelezés sincs több pár száz megabyte méretnél, de ez már téma lenne. Ha egy átlagos WordPress oldalt szeretnénk üzemeltetni, akkor bőven elengedő egy 500 mb-os osztott tárhely, amibe már az adatbázis és a levelezés is benne van. A fenti adatok az aktuális, 4.7 – es WordPress verzióval vannak. A tárhely témakörében még érdemes a TrustedWP WordPress tárhely kisokos cikkét is megtekinteni.

 

* A képek az interneten fellelhető fotók többségében és nem több megabyte méretű óriás felbontású nyers fotók. Az átlag méretük olyan 300 – 350 Kilobyte.
** Az adatbázis méretét befolyásolja, hogy mennyi és milyen bővítményt (és/vagy sablont) használunk. Ha túl sok a bővítmény, akkor azok jelentősen megnövelhetik az adatbázis méretét.