A WordPress 2.5.1-es kiadásának, az egyik jelenleg ismeretes, ám még ki nem javított hibája, az, hogy nem működik az új jelszó generálási funkció. Ennek a megoldásáig sajnos a 2.5.2-ig biztosan várni kell, de ismeretek két megoldást, amivel ezt a műveletet még is meg lehet oldalni.

phpMyAdmin

Amennyiben rendelkezünk phpMyAdmin hozzáféréssel, akkor ide jelentkezzünk is be, a wp-config.php-ban megadott adatbázis elérési adatokkal. Válasszuk ki azt az adatbázist, amelyben a blogunkat telepítettük, a bal oldalon listázott elérhető adatbázisok közül.

Majd, itt válasszuk ki a felhasználói adatokat tartalmazó táblát, amely valószínűleg wp_users, de mivel egyéni prefix beállítására is lehetőség van telepítés közben, így ismét a wp-config.php fájl, $table_prefix nevű változója tud felvilágosítást adni arról, hogy milyen előtag szereplet a users megnevezés előtt.

A tábla kiválasztása után a Tartalom fülre kattintva keressük meg a nekünk kellő felhasználót, ami valószínűleg az első sor lesz és ahol az ID oszlop egyes (mivel normál körülmények között ezt a felhasználói fiókot nem lehet törölni.)

Majd, kattintsunk rá ebben a sorban a ceruzát formázó, és szerkesztést jelentő ikonra. Ez után valami hasonló kép fog fogadni minket. A három lényeges tulajdonság eredeti színekkel van ábrázolva, minden mást ami a lényeg szempontjából számunkra teljesen lényegtelen, ki szürkítettem:

phpMyAdmin sor szerkesztése

Szóval a user_pass mezőnél válasszuk ki az MD5 funkciót, semmi más nem jó, (tehát sem PASSWORD, sem ENCRYPT, sem SHA1). Majd mellé az érték mezőből töröljük ki a benne lévő adatot, és írjuk bele az új jelszavunkat.

Ezután a táblázat láblécében lévő végrehajtás gombra taposva, a beállítást végre is hajtódott.

Kézi SQL

Ha nem phpMyAdmint használunk, hanem valami natív SQL elérést (MySQL Administrator, SQLyog, stb.), esetleg saját szkriptet szeretnénk írni, amig nem készül el a javítás, akkor a következő SQL utasítást kell eldurrantanunk:


UPDATE `blog`.`wp_users` SET `user_pass` = MD5('valamijelszo') WHERE `wp_users`.`user_login` =`admin` LIMIT 1;

Szerencsés bejelentkezés után a blogmotorunk a jelszót átkonvertálja a phpass metódussal egy biztonságosabb titkosítású karaktersorozattá.

(A bejegyzés Ryan McCue angol nyelvű cikke alapján készült)