WordPress 3.0 - logó„Hosszú-hosszú sorok kígyóztak a 2010. június 17-18. éjszakában, szerte az egész világon – mindenki az elsők között akart lenni, hogy magáénak tudhassa az új WordPress 3.0-át…” – kezdődhetne így is egy írás, ha egy dobozos termékről lenne szó, és nem szabadon letölthető szoftverről.

Igen! Megjelent! A WordPress tizenharmadik fő verziója – némi késéssel – végre megérkezett, és a hármas verziószámot kapta; WordPress 3.0 a becsületes neve. És, természetesen, a hagyományokhoz híven fantázianevet is kapott: Thelonious lett a becsületes neve  (ugyancsak a hagyományok nyomán: Thelonious Monk jazz-zongorista és szeneszerző).

Miközben ezt a bejegyzést írom, ránézek a WordPress 3.0 hivatalos letöltési számlálójára: 174.285-öt mutat, de úgy pörög, mint egy rosszéletű gázóra. Óriási az érdeklődés.

Nem véletlenül fordul az internetes közönség a kiváló WordPress újdonság felé: az eddigi remek teljesítményt sikerült fokozni. A platform legnagyobb újdonsága kétségtelenül az, hogy egyesült az egyfelhaszálós (WordPress Single) és a többfelhasználós (WordPress Multi User) vonal a WordPress MS (Multi Site) vonalban.

Az egyesülésre még Micsurin is megnyalta volna mind a 20 körmét: sikerült mindkét szülő összes előnyös tulajdonságát átemelni, és a 218 vérprofi közreműködő (és több tízezer névtelen segítő) munkájának eredményeképpen nem kétséges, hogy a világ egyik legnépszerűbb, blogmotorból CMS rendszerré fejlődött platformja sok örömet és kihívást fog jelenteni a felhasználóknak legyenek azok fejlesztők tartalomfejlesztők, vagy akár a legfontosabbak: az olvasók, honlap-látogatók.

Az újdonságok sora rendkívül hosszú, érdekességképpen csak egy párat sorolnánk fel távirati stílusban: új alapsablon egyedi háttérrel és skálázhatósággal, egyszerűbb regisztráció, immár saját választhatóságú felhasználói névvel, jelszóval, menü készítő rendszer, hálózat kialakítás, Super Admin, változó adminisztrációs felület, könnyebb, gyorsabb és átláthatóbb felületek és kezelhetőség, kibővült képernyő-sugók.

Nem is soroljuk tovább, hiszen a WordPress Magyarország hivatalos honlapja a továbbiakban bőven fog magyarázni, segítséget nyújtani.

Természetesen, Lakatos Zsoltnak (DjZoNe) köszönhetően a magyar nyelvű közösségek a magyar nyelvi fájllal ellátott verziót tudják letölteni a http://hu.wordpress.org hivatalos oldalról, és a WordPress Magyarország hivatalos honlapjáról.

A magyar fordítást elkövettel Lakatos Zsolt (DjZoNe) és Farkas Győző (FYGureout), a házigazda: Patai László. 😉

Legyen mindannyiunknak sok öröme a WordPress 3.0 babrálásával! 🙂