Elkészült a WordPress 4.5-ös verzió, más néven a „Coleman”, ezzel névvel tisztelgünk Coleman Hawkins jazz szaxofonos előtt.

Az új WordPress 4.5 verzió elérhető a letöltések között, illetve könnyedén frissíthető az adminisztrációs felületen. A 4.5 még stabilabbá és simábbá teszi az oldalunk kezelését, akár írjuk, akár testreszabjuk azt.

Nézzük a fontosabb újításokat:

Szerkesztési fejlesztések

A WordPress 4.5 számos újítást tartalmaz, melyek segítségével könnyebben onthatjuk magunkból a tartalmakat.

Új hivatkozás hozzáadása felület:

Az új hivatkozás hozzáadás funkció

Az új hivatkozás hozzáadás funkció

Az új felület segít az írásra és a szövegre fókuszálni, anélkül, hogy el kéne hagynunk a szövegszerkesztőt, ha új hivatkozást szeretnénk hozzáadni a tartalomhoz.

Formázási gyorsbillentyűk:


Jó hír a gyorsbillentyűk kedvelőinek:  Mostantól két új gyorsbillentyű használható:

Új vízszintes vonal gyorskód:  Három kötőjel kitesz egy vízszintes vonalat (<hr>), használata: új sorba kell beírni három – jelet, majd enter.
Új kódbeillesztés gyorskód: Kettő ` jel (a szöveg elejére és a végére) átalakítja az adott szöveget kód szöveggé (<code>). Használata: ALT + 7


Testreszabási fejlesztések

Az új testreszabási lehetőségek segítségével egyszerűbben tesztelhetjük az oldalunkat mobileszközökön.

Oldal előnézet mobilkészülékeken:

illustration-short-responsive-preview

Mostantól biztosak lehetünk benne, hogy minden mobileszközön (tablet, telefon stb…) jól mutat az oldal. A funkció elérése: Adminisztrációs felület ->Megjelenések -> Testreszabás -> Bal lent látható kis ikonok.

[mks_toggle title=”Mi az a reszponzív oldal?” state=”close „]

Mi az a reszponzív oldal?

A reszponzív weboldal (RWD) egy olyan megközelítéssel tervezett weboldal, amelynek a célja az, hogy optimális megjelenést biztosítson – könnyű olvashatóság, egyszerű navigáció a lehető legkevesebb átméretezéssel és görgetéssel – a legkülönfélébb eszközökön (az asztali számítógép monitorjától egészen a mobiltelefonokig).

Egy reszponzív elv alapján tervezett oldal tökéletesen igazodik a megjelenítő eszközhöz, mindezt rugalmas felépítéssel, flexibilis képekkel. A CSS3 media query (a @media szabály egy kiterjesztése) segít nekünk definiálni egy ilyen weboldal stíluslapját, követve az alábbiakat:

  • A rugalmas felosztású koncepció alapján a honlap minden elemének mérete százalékosan, relatívan van meghatározva.
    A flexibilis képek úgyszintén a befoglaló elemhez képest, százalékosan határozódnak meg.
    A media query alkalmazásával megvalósíthatjuk, hogy a weboldalon mindig olyan CSS szabályok lépjenek érvénybe, amelyek a megjelenítő eszközön optimálisak.

[/mks_toggle]

Egyéni LOGÓ-k

A sablonok mostantól használhatják a LOGÓ hozzáadást. Az új funkció segítségével átszabhatjuk a sablon fejlécét a Testreszabás menüpontban. Természetesen csak akkor, ha a sablonunk támogatja ezt az új funkciót. 


A motorháztető alatt


Szelektív frissítés
A Testreszabó mostantól támogat egy átfogó keretrendszert az előnézet egyes részeinek megtekintéséhez, anélkül, hogy a PHP kódokat újra kellene írni JavaScriptben. Tekintsük meg működés közben a Menü résznél.

Elegáns képméretezés megoldás
A létrehozott képek akár 50%-al gyorsabban betöltődnek, észrevehető minőségromlás nélkül. További részletek az új képkezelésről

JavaScript Library frissítések
jQuery 1.12.3, jQuery Migrate 1.4.0, Backbone 1.2.3, és Underscore 1.8.3 könyvtárak is megtalálhatóak az új csomagban.

Szkript betöltő fejlesztések
Jobb támogatás a fejrészben és a lábrészben használt szkript függőségekhez. Az új wp_add_inline_script() funkcióval lehetséges plusz sorokat hozzáadni a már regisztrált szkriptekhez.

Jobb beágyazó sablonok
A beágyazó sablonok szét lettek szedve és sablonok közvetlenül felülírhatóak a sablonfájlok hierarchiáján keresztül.

És a végére egy kis nyugtató zene Coleman-tól: