Gyakorlott WordPress fejlesztők is beleesnek abba a hibába olykor, hogy közvetlenül átírják az aktív sablon fájljait. Mondjuk egy nyelvi fájlból fordíthatatlan sor miatt, vagy kisebb-nagyobb módosítások miatt.

Ezzel az a gond, hogy nem lehet frissíteni nyugodt szívvel a sablont, hiszen biztosan elvesznek a módosítások. Ami a biztonsági kockázatokon túl, még számos problémát is okozhat, hiszen nem biztos, hogy a jövő WordPress verzióival is kompatibilis lesz a sablon frissítés nélkül.

Természetesen erre van megoldás a WordPress-ben, ez a Child sablon rendszer. A lényege, hogy anélkül tudjuk módosítani a fősablont, hogy közvetlenül átírnánk annak a fájljait. Child sablon használatával módosíthatóvá és frissíthetővé válik a grafikánk, anélkül, hogy aggódnunk kéne a módosítások elvesztése miatt.

A child sablon mappájában lévő fájlokon kívül minden mást a fősablon mappájából fog betölteni a WordPress, ami így nyugodtan frissíthető lesz. 

Hogyan készítsünk Child sablont?

Relatíve egyszerű művelet. Készítenünk kell egy új mappát a sablonok könyvtárában (wp-content/themes/child-sablon-neve). Bármilyen nevet adhatunk neki, nincs jelentősége.

Készítenünk kell 2 fájlt a child sablon mappájába: 

  1. functions.php
  2. style.css

A style.css-ben beállítjuk, hogy pontosan melyik sablonból készítünk child sablont, illetve megadhatjuk a készítő adatait stb… A functions.php segítségével pedig betöltjük a fősablon stílusfájljait.

Példa Style.css tartalom: a Twenty Fifteen sablont használom.

Nézzük fontos sorokat:

Theme Name: Tetszőleges név, ez meg fog jelenni az adminban (Megjelenés-»Sablonok)
Template: twentyfifteen (Fontos rész, itt mindig a fősablon könyvtárának a nevét kell megadni)

Miután megadtuk a child sablonnak, hogy melyik mappából töltse be a fájlokat a WordPress, be kell töltenünk a fősablon CSS-ét.

Ezt célszerű a functions.php-ban megtennünk. Másold be ezt a pár sort az functions.php-ba:

Kész! Már csak be kell kapcsolni az új sablont és el is készültünk! Admin-»Megjelenés-»Sablonok

Íme egy gyakorlati példát:

Szeretnénk tájékoztatni a látogatókat arról, hogy minden hozzászóló nevét, e-mail-címét és IP-jét elmentjük!

Persze használhatunk hookokat is, akkor nem kell átírni a comments.php-t, de az majd egy másik bejegyzés témája lesz! 🙂

[mks_separator style=”dashed” height=”5″]

A videóban szereplő Child sablon letöltése