WordPress tárhely napi egy kifli áráért a Maxer.HU-tól… amint rájöttem a Sablon teljes beállításaira megtanulom a használatát és a honlap tényleges indítása előtt azonnal fizetős tárhelyre váltok! Azért választottam ingyenes hostot, mert nagyon kezdő vagyok wp-ben és teljesen laikus ember vagyok…

A fenti idézet a WordPress Magyarország egyik, mai napon jegyzett hozzászólásából származik. Az előzményből csak annyi az említésre méltó, hogy a kedves fórumozó társunk telepített egy WordPress 3.3-at egy ingyenes tárhelyre, majd beillesztett egy népszerű űrlapküldő- és kezelő bővítményt. A bővítmény kipróbálásakor ment minden rendesen, majd észrevették, hogy az űrlap hol kimegy, hol nem, sőt, bizonyos törvényszerűséget is felfedeztek – a szolgáltató erősen szűri a tartalmakat, időnként blokkolja a forgalmat (és még sok mindent felfedezhetnének, ha teljesen értenének az IT világához).

Teljesen rendjén valónak tartom azt a gondolkodást, hogy addig nem adok ki egy vasat sem, amíg nem vagyok abban biztos, hogy működni is fog az a bizonyos dolog, úgy, ahogyan én szeretném. Nehogy feleslegesen kidobott pénz, idő, energia legyen az egész.

Közelítsük meg másfelől a dolgot! Nem egyedi eset az, amiről az idézetben beszél a Fórumtárs, szinte mindnyájan bejárjuk, bejártuk ezt az utat már; adva van a fő felhasználó (az admin, az ötletgazda), esetleg még 2-3 barát is, akik elhatározzák, hogy valamilyen okból megjelennek az interneten.

Gyorsan hadd tegyem hozzá, a nehezedő gazdasági környezet, a recesszió miatt a kis- és középvállalkozások gyors, legkisebb költséggel járó megjelenési módja az internet. Egy iroda, kisebb bolt bérlése szinte felemészti egy társaság minden lehetséges likvid tartalékát, ugyanakkor az esetleges váltás lehetőségét is immobillá teszi.

Nincs manapság olyan olcsó és gyors lehetőség, az interneten kívül, amellyel el lehetne érni a potenciális ügyfél-jelölteket, amellyel fel lehetne hívni a figyelmet a szolgáltatásokra, a kínálatra, amellyel meg lehetne szólítani az emberek sokaságát.

Na jó, de hogy kerül a csizma az asztalra?

Hála a WordPress alkotóinak, fejlesztőinek, lelkes felhasználóinak (a millióknak), ez a szoftver éppen úgy van kitalálva és elkészítve, hogy minden különösebb pilótavizsga nélkül, 5 perc alatt telepíthető, az elhatározástól a megjelenésig is maximum egy óra elegendő.

Igen ám, de evés közben jön meg az étvágy! A sikeres WordPress-telepítést követően csillogó szemekkel látjuk, hogy a webes tudásunk és felkészültségünk ellenére egészen helyes és profik által készített oldalakhoz hasonló honlapot készítettünk, ami ragyogóan működik.

Aztán felkérjük barátnőnket/barátunkat, hogy tesztelésképpen szóljon hozzá az oldalon, vegyen részt a szerkesztésben, illesszünk be egy képet, írjuk le, hogy milyen volt a tegnapi buli, és így tovább. Azt vesszük észre, hogy a WordPress mágnesként vonz bennünket, meglátjuk benne a fantáziát, azt, hogy mennyi minden gondolatunk, elképzelésünk megvalósítására lenne jó.

Kezdődik a hozzáadott lehetőségekkel történő gazdagítás, amely segítheti a hobbink, vagy éppen a vállalkozásunk előzőekben említett megjelenésének kiteljesedését; mondjuk, történetesen egy elterjedt, népszerű, nem túl bonyolult kapcsolati űrlap bővítményt illesztünk a honlaphoz. Hamar megtaláljuk a magyar nyelvi fordítását is, nem is okoz különösebb problémát a telepítés és beüzemelés, egy jó kis játék, egy jó kis szórakozás!

Hurrááá!! Működik! „MZ/X értesíti Köbükit, hogy a partnerprogram keretében minden kitört ablak javításából 15 % engedményt ad.” – hangzik az első, üzleti jelleget megalapozó próbaüzenet. A csapat minden tagjának csillog a tekintete, alig akar jönni álom a szemekre, az elalvás előtt nem a kisbárányok kerülnek számolásra, hanem az Üvegreparáló Kft. üzleti elképzeléseinek WordPress-es megvalósításainak rózsaszínű bővítmény-felhőcskéi.

– Áááááá! Mi ez? Tegnap még ment, ma idehívtuk a Kisfőnököt, megmutatni, hogy merre a jövő, erre megdöglik az egész. Basszuskulcs! Hol a hiba? Mi romlott el? Miért romlott el?

A tegnap még remek ötletekkel szolgáló barátunkból hirtelen okoskodó majom lesz, a beállításokat zseniálisan elvégző barátunkból kétbalkezes balfék, belőlünk meg éjszakánként internetet turkáló kuvik. 🙂

Mondjuk, egy kezdő WordPress-guruval az egyik legjobb dolog ami történhet az, hogy pillanatokon belül felfedezi, hogy van egy WordPress Magyarország hivatalos weboldal, ahol a legfrissebb tudnivalókról lehet tájékozódni a WordPress-varázslatainkhoz.

Sőt, van ennek a Közösségnek (alig haladja meg a 10ezret a regisztrált tagok száma) egy ragyogó, segítőkész Fóruma, ahol a Közösség tagjai egymást segítik ingyenesen, önzetlenül, hogy a hasonló gondokat megoldhassuk, elkerülhessük.

Az egészen bizonyos, hogy a több mint tízezer tag közül egyetlenegy sincs, akit WordPress-es szülőágyon segítettek a világra, a PHP-MySQL-HTML-CSS nyelvek egyikén gügyögtek volna hozzá. Mindenki egyformán, kezdőként kezdte meg a kezdetet. 😉

Aztán ki így, ki úgy, de szerzett valamilyen tapasztalatot, végigjárta azt az utat, amelyen mi is most haladunk – és nem kicsi a valószínűsége, hogy csak néhány kanyarral jár előttünk, és minden útmentei virágszál összes szirmára még élénken emlékezik. És ők is ott vannak a Fórumon, kérdésünkre, eszmecserénkre reagálnak:

Nagy ívben ott kell hagyni, mert ez nem szolgáltató (és, soha, semmi nincs ingyen!).
Keressél fizetős tárhelyet, ahol nincs korlátozás. Magyarból a Maxer-t, külföldiből a Hostgator-t ajánlom. A tárhely oldalunkon olvashatsz róluk többet.

Hohohohóóó! Hogyan is van ez? Miért is? Hiszen minden rendesen működött. Még nem akarok pénzt kiadni, csak ki akarom próbálni, csak be akarom mutatni a kisfőnöknek, csak büszkélkedni akarok a barátaimnak. A kevés kis tapasztalatommal, tudásommal bizton állítom, hogy mindent úgy csináltam, ahogyan az a nagykönyvben le van írva, működött is, most meg nem.

Igen, tökéletesen egyetértünk, nemrég én is, mi sokan megéltük ezt az érzést. És nem volt véletlen a válasz. És ez a válasz. Itt, ezen a honlapon is (és számos helyen még) külön menüpont, a Tárhely-ajánló, leírja pár szóban, hogy miért óvakodjunk az ingyenes tárhely-„szolgáltató”-tól, ezt most nem ismételném meg.

Tömören annyi a lényeg, hogy egy ingyenes tárhelyszolgáltató a minimál lehetőséget biztosítja csak ingyen, hogy az alapokat kipróbáld, hogy a fizetős szolgáltatásának igénybevételére csábítson. Amíg az alapjárattal meg vagy elégedve, addig rendben van mindent, de mihelyt adnál egy kis gázt neki, kiderül, hogy a gázpedálon szabályozó van, hogy nem kapsz szuper hajtóanyagot, csak normál üzemanyaggal szolgálnak ki, hogy nincs klimaberendezés, hogy nincs elektronikus ablakemelő, esőérzékelő, stb., stb., stb…

Aztán, számoljunk csak egy kicsit! A Maxer.HU tárhelyszolgáltató ezen a területen a szívem egyik csücske. Nem szponzorált link, amit megadtam, én is annyit fizetek a tárhelyekért, mint bárki más: 7.900,- Ft + Áfa/év összeget, amiben benne van egy domain név éves díja is. Bruttó 9.875,- Ft/év, azaz napi 27,- Ft, még egy kifli árát sem éri el! Havonta 823,- Ft-ból, két korsó sör árából minden korlátozás nélkül száguldozhatunk a neten. Tízezer forintnál biztosan többe kerül, ha elugrasz a barátaidhoz egy bulira; egy üveg pia, taxi oda-vissza, és máris kiugrottál a tízesből. Itt pedig egy évig kísérletezhetsz, játszhatsz, minden akadály nélkül.

Mennyi időt is áldoztál, áldoztatok, áldoztunk arra, hogy rájöjjünk, nem működik megfelelően az ingyenes tárhelyen sok-sok, számunkra fontos és szükséges funkció? 10 órát? (Ne vicceljünk, annyi idő alatt semmit nem csináltunk, de legye 10 óra.) Számoljunk magunknak bruttó 1.000,- Ft-os órabért. mennyi is az? 10ezer forint? Basszus! Ebből egy évig finanszírozhattuk volna a tárhelyünket (közben mindenkinek saját email fiókja is lenne, saját domain névvel, mint a nagy cégeknek – hogy örülne a kisfőnök a kisfonok@envagyokalegjobb.hu email címének…).

Nem reklámcikknek szántam ezeket a gondolatokat (bár saját honlapomon azt is megtehetném), hanem arra hívom fel a figyelmet, hogy olcsó húsnak híg a leve; nem ütközünk működési korlátozások miatti akadályokba, ha egy jó minőségű, megfizethető áru tárhely-szolgáltatót választunk az ingyenes helyett!