A sablonok telepítése kétféleképpen történhet WordPress oldalak esetében: felmásolhatjuk közvetlenül a kiszolgálóra a sablon fájljait tartalmazó mappát, vagy használhatjuk a WordPress saját telepítőjét. A WordPress telepítője lehetővé teszi, hogy közvetlenül keressünk és telepítsünk sablonokat a WordPress.org könyvtárából, vagy saját sablont is feltölthetünk az oldalunkra tömörített .ZIP formátumú csomagként.

A WordPress.org könyvtárában rengeteg ingyenesen használható sablon található, köztünk sok kifejezetten igényes, magas színvonalú alkotás is. Ezek között közvetlenül kereshetünk a WordPress oldalunk adminisztrációs felületéről, a Megjelenés menü Sablonok menüpontra megnyíló képernyőn a Sablonok telepítése fülre kattintva.

A Sablonok között kereshetünk szabadszavas keresővel és jellemzők szerint. A jellemzőknél megadhatjuk a sablon uralkodó színét, az oszlopok számát, az oldalsáv elhelyezkedését, hogy fix vagy rugalmas szélességű legyen, bejelölhetjük a számunkra fontos tulajdonságokat, és ke-

reshetünk tárgy szerint. Ez utóbbinál három opció áll rendelkezésünkre: Szabadság (valójában ünnepek), Fotóblog és Szezonális.

image

Miután megadtuk a keresési feltételeinket, kattintsunk a képernyő alján a Sablon keresése gombra, így megnyílik a Keresési eredmények képernyő, ahol a keresési feltételeinknek megfelelő sablonokat láthatjuk. Az egyes sablonok alatt három hivatkozást találunk: a Telepítés most linkre kattintva azonnal telepíthetjük az adott sablont, így az bekerül az Elérhető sablonok közé, ahonnan bármikor aktiválhatjuk azt. Ha telepítés előtt szeretnénk megnézni, hogyan mutat majd az oldalunk az adott sablonnal, kattintsunk a sablon alatt az Előnézet hivatkozásra. A Részletek hivatkozásra kattintva megtekinthetjük a sablon verziószámát, értékelését és rövid leírását.

image

A Sablonok telepítése lapon a Feltöltés hivatkozásra kattintva közvetlenül tölthetünk fel sablonokat .ZIP tömörített fájl formájában. Ezt használhatjuk a saját magunk által készített, vagy akár egy pénzért megvásárolt, kereskedelmi sablon feltöltésére is.

A Kiemelt hivatkozásra kattintva láthatjuk a WordPress.org könyvtárában szereplő, a szerkesztők által legszebbnek, legjobbnak talált sablonokat. A Legújabb link alatt láthatjuk a legújabb sablonokat, míg a Legutóbb frissítve hivatkozásra kattintva azokat a sablonokat láthatjuk, amelyeknek nemrégiben jelent meg a legfrissebb verziója.