A szerveremen kezdek kifogyni a képek miatt a tárhelyből, ezért a figyelmem az olyan megoldások felé fordult, ahol a képanyagot egy külső szerveren tárolva építhetek tetszőleges számú galériát, majd a mondandómba beszúrva meg tudom azokat mutatni a nagyközönségnek. Nos, rövid keresgélés, és sok-sok tesztelés után találtam rá erre a fotóalbum készítő pluginre.

A PhotoXhibit (vagy Photo Exhibit) plugin eredetileg Benjamin Sterling Galleries néven indult útjára. Benjamin rengeteg energiát fektet a „mű” folyamatos fejlesztésébe, ezért gyakorlatilag naponta frissül a kód, jelenleg a 2.0.9-es verziónál tartunk.

A PhotoXhibit a Flickr, Picasa, és/vagy SmugMug albumait használja a fotógaléria felépítéséhez. Mindezt úgy, hogy a képeknek csak az adatait menti el, maguk a képek nem kerülnek letöltésre a szerverre. Ideális megoldás, ha sok fotóval, albummal rendelkezünk, de a szerverünkön nem vagyunk igazán eleresztve tárhely dolgában. Azt kell, mondjam, igazából a sebesség oldaláról megközelítve sem vészes a dolog, persze csak ha ésszel él az ember fia, de természetesen számolni kell a külső szerverek okozta minimális lassulással. (Az „ésszel élés” azt jelenti, hogy ne akarjunk egy oldalon 100-200 db fotót megjelentetni, mert iszonyatosan lelassulhat az adott oldal megjelenítése.) A fenti fotó galériákon túl lehetőség van a helyi szerveren tárolt képek felhasználására is. A képek sorrendje az Ajax technikának köszönhetően fogd-és-vidd módszerrel variálható az admin felületen, és akár saját felirat is adható hozzájuk. Az admin felület egyelőre csak angol nyelven használható, de annyira egyértelmű, hogy nincs sok hibázási lehetőség. A képek importálását egy varázsló szerű, lépésről lépésre megoldás segíti. A végső cél egy olyan fotógaléria plugin elkészítése, ahol tetszőlegesen variálhatóak a különböző forrásokból származó képek, akár albumokon belül is, mindezt a kezdő wordpress felhasználók szintjén, közérthetően megoldva.

A galéria – egyelőre – a következő megoldásokat használhatja a képek megjelenítéséhez:

Példák:

A photoXhibit legújabb verziója a http://benjaminsterling.com/photoxhibit oldalról tölthető le.

Benjamin gyakorlatilag pár órán belül orvosolja a beküldött hibákat, illetve válaszolja meg a felmerült kérdéseket, érdemes tehát „zaklatni” őt, ha probléma merül fel a pluginnel kapcsolatban.

Köszönjük, kiváló cikk! (Szokolai Csaba – Szerk.)