Részlet a Matt Mullenweg a WordPress alapítójával készült interjúból.

Ezt mindig ahhoz szeretem hasonlítani, hogy vagy van egy saját háza, vagy bérel egy lakást. A WordPress.org olyan mintha saját háza lenne, mindent meg tud csinálni, amit csak szeretne. Lebonthatja a falakat, újradekorálhatja az egészet, ahogy csak szeretné. De több törődést is igényel, amelyektől a WordPress.com mentesítve van. Csak felmegy, regisztrál és kész.

Nincsenek frissítések, nem kell tárhely, igazából szinte semmi, mert mindent megcsinálnak Önnek. Ezzel tisztán a tartalomra koncertálhat. De némileg veszít a kontrollból: nincs kerte, nem bonthatja le a falakat. Nincs olyan mértékű rugalmasság ebben, mint a WordPress.org-on. Azt gondolom, hogy mindkettőnek komoly helye van. Azoknak, akik száz százalékos ellenőrzést szeretnének a szoftver felett, a WordPress.org a tökéletes választás.

Azoknak pedig, akik csak a blogra szeretnének koncentrálni, a WordPress.com jobb döntés lehet. Érdekes, hogy a V.I.P egy marketing-programként jött létre. Arra számítottunk, hogy veszíteni fogunk rajta, a világ legjobb blogjai számára hoztuk létre. Amelyek számára egy rendkívüli robusztus struktúrát tudunk kínálni a tárhelyre, egy valóban golyóálló tárhelyet. Ezt sem a forgalom, de egyáltalán semmi sem tudja kikezdeni, mert a WordPress.com hálózatra épül, amely pedig több-ezer szerverből áll többszörös adatközponti háttérrel.

És ezután mégis beindult ez a történet. Sosem várt érdeklődés mutatkozott iránta. Egy csomó embert el kellett utasítanunk, aki használni akarta. Ugyanakkor nagyszerű tagjai vannak a programnak: a CNN, a People magazin, vagy éppen a Fox News blogjai, akik valamilyen módon már értik, hogyan működnek a hagyományos hírek. Ezek mind hagyományos médiavállalkozások. De mindannyian szeretnének fejlődni, sokkal gyorsabbak lenni. Ezt akarta valamennyi részt vevő, akiknél hatalmas méreteket öltött az interaktivitás.

Egyes blogokra ezrével érkeznek a hozzászólások. Egyszerűen el sem tudom hinni. Azért is érdekes volt, mert kapcsolatba kerülhettünk a WordPress legnagyobb felhasználóival. Néha olyan méretekben dolgoznak, hogy gazdaságosabb saját szerverek helyett a mi több-ezer gépes hálózatunkat használni.