Azt hiszem, legtöbbünk, amikor elkezdett blogolni, kevésbé foglalkozott azzal, hogy mégis mennyire kereső barát az URL, amire bejönnek a bejegyzések. Mennyire könnyen megjegyezhető, struktúrált, vagy ember által olvasható… stb. Rendszerint, elkezdjük, valamilyen struktúrába rendezni a bejegyzéseinket, vagy ha ezt mi nem tetsszük meg, megteszi a blog motorunk.

Aztán találkozunk azzal a problémával, hogy szeretnénk, átstruktúrálni az oldalunk link szerkezetét… Ne talán, domaint/aldomaint váltani?

Itt fogunk első körben szembesülni azzal a ténnyel, hogy mind a külső, mind pedig a belső linkjeink halálra vannak ítélve.

Mit lehet ilyenkor tenni?

  • Ha kevés bejegyzésed van, akkor lehetséges, hogy megéri, kézzel átírni a stuktúrát, a slugokat, és minden mást.
  • Ha sok bejegyzésed van, akkor az előbbi út nem járható. Ilyenkor kerülnek elő alternatív megoldások. Mint például a Permalink Redirect bővítmény.

Úgy gondoltam, hogy nincs nagyon kedvem átmókolni kézzel 700-800 bejegyzést, és arra keresni, hogy vajh hol fordul ez elő.

Először is még mielőtt az új permalink stuktúránkat beállítanánk,kapcsoljuk be a fent említett a plugint, majd a Beállítások > Permalink Redirect menüpontot keressük meg.

Itt az „Old Permalink Structures” szöveg doboz alatt kattintsunk „Current permalink structure” utánni linkre, ami a jelenlegi permalink struktúránkat bemásolja a szerkesztő mezőbe.

Több ilyen szabály is elhelyezhető ebben a dobozban, ha pl már volt két előző struktúránk, és szeretnénk, ha mind a kettő bejegyzései elérhetőek lennének ilyen formán.

Ha ezzel végeztünk, gondolkodjunk el rajta, hogy hasznos lehet-e nekünk a FeedBurner Redirect, illetve a Hostname Redirect.

Az elsőt nem nagyon kommentálnám, a másodikra akkor lehet szükség, ha több domain/aldomain alatt is elérhető a blogod, ilyenkor ha a nem fő URL-t hívja a böngésző, akkor kérdés nélkül a főoldalon találja magát a látogatód.

Ha ez az opció be van kapcsolva, akkor a felhasználó a megfelelő domain névre kerül, ahol is a megfelelő bejegyzést látja.

Ha elmentettük a beállításokat, akkor, de csak is akkor írjuk át a Permalink szerkezetünket az újra a Beállítások menü > Permalinkek menüpontjában.

Ha mindent jól csináltunk, akkor most a bejegyzéseink mindkét URL-en elérhetőek maradtak, igaz a régi átirányít az újra, de pont ez volt a cél.

Én, miután leteszteltem, hogy működik minden régi, és új linkem, neki álltam átírni a bejegyzéseimben a hivatkozásokat egyesével. Majd egyszer végzem vele…

Remélem nektek is olyan simán fog menni minden, ahogyan leírtam 🙂

Figyelem, ennek a leírásnak nem az a célja, hogy megmutassa hogyan lehet duplikált tartalmat elhelyezni weboldalakon. A tartalom duplikálást semmilyen formában nem támogatjuk, mivel a kereső robotok is morcosan néznek érte.